Prof. dr. Alexandru Blidaru: diagnostic şi tratament în cancerul de sân VIDEO by CSID

Prof. dr. Alexandru Blidaru explică pentru "Ce se întâmplă, doctore?" ce înseamnă scorul BIRADS, când se recomandă mastectomia şi testarea genetică în cancerul de sân.

Cancerul de sân ocupă locul 1 ca frecvenţă în rândul femeilor: conform cifrelor oferite de Global Cancer Observatory, anul trecut peste 2, 1 milioane de femei din întreaga lume au fost diagnosticate cu cancer mamar. Şi în România, numărul celor care se îmbolnăvesc de cancer mamar este în creştere, peste 9600 de femei primind acest diagnostic în 2018.

În mod normal, cancerul mamar este o afecţiune care se poate trata cu şanse de vindecare de peste 90 la sută dacă este descoperit la debut. Iar screeningul presupune ecografia regulată înainte de 40 de ani şi mamografia după aceastâ vârstă, la recomandarea medicului. La ora actuală, medicii români depistează cancere la debut, dar şi în stadii avansate. Pentru a lămuri căteva aspecte în ceea ce priveşte scorul BIRADS, oportunitatea mastectomiei, a testărilor genetice pentru BRCA 1 şi BRCA 2 şi a markerilor tumorali, am stat de vorbă cu prof. dr. Alexandru Blidaru, medic primar chirurg, unul dintre specialiştii români de top în tratarea cancerului mamar!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Alexandru Blidaru - Medic Primar Chirurgie și Oncologie Medicală
Prof. Dr.  Alexandru Blidaru este Profesor Universitar, Șef Disciplină Chirurgie Oncologica, Departament Chirurgie - Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila", București. Şef Sectie Chirurgie şi Ginecologie Oncologică II – Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu” ...
citește mai mult