Femeie cu cancer în stadiu terminal: Cu tratament, mai am doar un an de trăit. Nu amânați vizita la ginecolog!

  • Publicat:

Wendy Clarke, o femeie de 46 de ani din Fairfield (Anglia), mamă a doi copii, a primit în urmă cu 8 luni o veste devastatoare: suferă de cancer cervical în stadiu terminal.

Medicii i-au spus femeii că are două variante: fie nu se tratează și mai trăiește maximum 6 luni, fie urmează tratamentul și va trăi un an. Femeia a ales să se trateze și în prezent merge regulat la spital pentru ședințe de chimioterapie, scrie BBC.

Dacă mergeam mai devreme la ginecolog…

După prima rundă de chimioterapie, dimensiunea tumorii s-a redus cu 11%, însă a doua nu a fost la fel de eficientă. Tumora cervicală a femeii are acum dimensiunea unei limete.

Femeia mărturisește că a tot amânat să meargă la ginecolog pentru testul Babeș-Papanicolau.

„Primeam constant notificări că trebuie să merg la doctor, dar le ignoram, de frică”, spune ea.

Deși femeia a mai făcut câteva teste Babeș-Papanicolau după ce a născut, în timp a renunțat la acest obicei, temându-se și fiind în același timp jenată.

„Este cea mai intimă parte a corpului și nu voiam să arăt asta altcuiva. Mă simțeam violată cumva”, adaugă Wendy.

Ea a fost nevoită să renunțe la locul de muncă, cel de profesoară meditatoare de matematică și limba engleză, din cauza stării de sănătate.

„Dacă mergeam mai devreme la ginecolog era o probabilitate mare să prind cancerul în stadii incipiente și să nu ajung în situația dificilă de acum”, spune ea.

Citește și: Metoda care poate depista cancerul cervical în fază incipientă. Durează 1-2 minute și rezultatul este obținut pe loc

Pierzătoare în lupta cu cancerul cervical

Wendy vrea să fie un exemplu de „așa nu” și să le convingă pe alte femei să meargă regulat la medicul ginecolog pentru a-și face testul Babeș Papanicolau, tocmai pentru a nu ajunge ca ea.

Pe pagina ei de Twitter, se descrie drept „pierzătoare în lupta cu cancerul cervical” și postează frecvent poze cu ea la spital, în timpul ședințelor de chimioterapie.

Cea mai recentă fotografie cu ea este din 23 august, când și-a sărbătorit ziua de naștere la spital.

„Nu-i chiar modul în care speram să-mi petrec ultima zi de naștere. #Testează-te”, scrie Wendy în textul care însoțește fotografia.

Care sunt simptomele cancerului cervical

Cancerul cervical sau de col uterin este vindecabil 100% dacă este depistat într-un stadiu foarte precoce. Din păcate, multe femei amână vizita de control la medicul ginecolog cu anii pentru că „nu le supără nimic”. Ori suferă în tăcere și nu cer ajutor, chiar dacă au simptome îngrijorătoare.

România e fruntașă la capitolul mortalitate cauzată de cancerele ginecologice. Și asta pentru că în continuare considerăm ginecologul „acel medic care se ocupă de naștere” și atât. Mai bine de jumătate din cazurile de cancer de col uterin din țara noastră sunt depistate foarte târziu, în stadii avansate, când boala deja s-a extins la alte țesuturi și organe, scăzând astfel drastic rata de supraviețuire.

În stadiile incipiente ale cancerului de col uterin, de multe ori, nu există simptome evidente sau acestea pot fi ușor de confundat cu alte afecțiuni comune. Cu toate acestea, există câteva simptome precoce care ar trebui să fie cunoscute de către femei:

  • Sângerările anormale, și includem aici sângerări intermenstruale, sângerare în timpul sau după actul sexual, sângerare după menopauză sau sângerare neașteptată
  • Disconfort sau durere pelvină
  • Modificări ale secrețiilor vaginale – vorbim de modificări de consistență, miros sau cantitate
  • Simptome urinare: urinare frecventă, urgență urinară sau dificultăți la urinare

Citește și: Cum poate fi descoperit cancerul de col uterin ÎNAINTE să devină cancer

Test Papanicolau – când, de ce și cât de des se face

Efectuarea regulată a testelor de screening, cum ar fi Testul Papanicolau, poate ajuta la detectarea precoce a modificărilor precanceroase ale celulelor cervicale și a cancerului de col uterin, chiar înainte de apariția simptomelor.

În general, se recomandă ca femeile să înceapă să facă testul Papanicolau începând cu vârsta de 21 de ani sau de la începutul vieții sexuale, indiferent de vârstă.

Testarea trebuie să fie repetată la intervale regulate, de obicei la fiecare 1, 2 sau 3 ani, în funcție de țara în care se aplică programul de screening. O leziune precanceroasă se poate transforma în boală în 1-3 ani, așa încât cel mai bine este ca testarea să se facă la 1 an.

Investigația poate detecta precoce modificările celulare anormale, permițând astfel intervenții și tratament prompt pentru a preveni progresia către cancerul de col uterin.

În plus, testarea Papanicolau poate ajuta și la detectarea precoce a cancerului de col uterin în stadii incipiente, când șansele de vindecare sunt mai mari. Dar acest test nu oferă o garanție absolută și pot exista cazuri rare în care rezultatele fals negative sau fals pozitive pot apărea.

De aceea se recomandă completarea testului Papanicolau cu identificare HPV și colposcopie. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being
Recomandări:
Misterul unei boli infecțioase. Cazurile s-au dublat într-un an
Misterul unei boli infecțioase. Cazurile s-au dublat într-un an
Coaja de banană, folosită ca „botox natural” | Ce spun specialiștii
Coaja de banană, folosită ca „botox natural” | Ce spun specialiștii