Injecția care tratează cancerul în 7 minute. Cum funcționează și cine are acces la ea

  • Publicat:
  • Actualizat:
Injecția care tratează cancerul în 7 minute. Cum funcționează și cine are acces la ea
Foto: Shutterstock

O premieră mondială va avea loc în Anglia, unde pacienții eligibili vor primi injecția care tratează cancerul în doar 7 minute. Medicamentul administrat (atezolizumab) ajută sistemul imunitar să identifice celulele canceroase, apoi să le elimine, scrie The Guardian.

Serviciul național de sănătate britanic (NHS) este primul care va oferi injecția care tratează cancerul și reduce semnificativ timpul de tratament, în cazul miilor de pacienți care suferă de această maladie.

Injecția care tratează cancerul – avantaje pentru pacienți și medici

Până acum, tratamentul oncologic era administrat intravenos și dura de obicei între 30 de minute și o oră sau chiar mai mult, în cazul pacienților unde este dificil de accesat o venă.

„Injecția care tratează cancerul în 7 minute este o opțiune de tratament mai rapidă, în comparație cu 30 până la 60 de minute pentru metoda actuală de perfuzie intravenoasă”, spun reprezentanții companiei farmaceutice care produce medicamentul.

Durata mai scurtă de tratament, ușurința de administrare și diminuarea durerii și disconfortului pacientului se numără printre avantajele acestei terapii anti-cancer.

Mii de pacienți eligibili tratați cu imunoterapia atezolizumab, aprobată de Agenția de reglementare a medicamentelor și produselor de sănătate (MHRA), vor primi o injecție aplicată subcutanat (sub piele), procedură care durează doar 7 minute, ceea ce va degreva echipele de oncologi și va duce la îngrijirea mai multor pacienți.

„Această aprobare nu numai că ne va permite să oferim îngrijiri convenabile și mai rapide pentru pacienții noștri, dar va permite echipelor noastre să trateze mai mulți pacienți pe tot parcursul zilei”, a declarat dr. Alexander Martin, medic oncolog.

Cum acționează medicamentul asupra celulelor canceroase

Medicamentul se adresează pacienților care suferă de diverse forme de cancer, cum ar fi cel pulmonar, mamar, hepatic sau de vezică urinară.

De asemenea, s-a demonstrat că poate reduce semnificativ riscul de recidivă (revenire) a cancerului, cu până la 34%, după intervenția chirurgicală și chimioterapie.

Acesta este un inhibitor al punctelor de control (anti PD-L1) și acționează prin blocarea unei proteine care împiedică sistemul imunitar să atace celulele maligne. Astfel, sistemul imunitar este „ajutat” să identifice și să distrugă celulele canceroase.

Tratamentul cu acest medicament costă între 10.000 și 15.000 de euro/lună, în funcție de doza folosită, dar pacienții nu trebuie să scoată niciun ban din buzunar, deoarece costul este decontat de statul britanic ca urmare a unui acord încheiat cu compania farmaceutică producătoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: