Cum se tratează corect un cancer: prin operație, chimioterapie sau radioterapie?

Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală la Spitalului Clinic SANADOR a explicat în CSID.RO Live terapiile moderne în cancer.

“Chirurgia este o părticică dintr-un întreg angrenaj. În ziua de azi, cancerul nu mai aparține unei singure specialități. Acum 3000 de ani când s-au descoperit primele cazuri (existau cancere și în Egiptul Antic), evident că și-au pus problema ce să facă în legătură cu celulele anormale. Și la un moment dat au zis să le scoată. Și primele încercări de tratament ale cancerelor au fost chirurgicale sută la sută.

Dar s-a dovedit că nu întotdeauna chirurgia ajută. Ca să fiu sincer, există situații în care chirurgia poate să aducă pacientului niște dezavantaje. Vă dau un simplu exemplu: dacă eu fac o intervenție chirurgicală la un stadiu care nu este pretabil acelei operații, la un stadiu avansat, după operație, pacientul va avea o perioadă de convalescență în care nu pot să-i fac niciun tratament agresiv pe restul celulelor.

Deci în corp pot rămâne celulele canceroase care, teoretic, ar putea fi tratate cu chimioterapie, medicamente, dar timp de o lună, nu se pot aplica pentru că pacientul trebuie lăsat să se vindece după operație. Or, în acea lună, sistemul imunitar care oricum este prăbușit după intervenția chirurgicală nu va mai putea lupta cu celulele canceroase. Va lupta să vindece plăgile operatorii, își va îndrepta resursele către vindecare, celulele respective vor scăpa de atenția sistemului imunitar și vor exploda.

Și există, din păcate, situații când, postoperator, dacă nu ai ales bine indicația și stadiul intervenție, lucrurile merg mai degrabă mai rău decât mai bine. Motiv pentru care, la nivel internațional, s-au făcut o sumedenie de studii care au pus la început, ca prim pas, radioterapia sau chimioterapia sau chirurgia și le-au comparat în funcție de rezultate care se exprimă în durate de supraviețuire, deci câți oameni mai trăiau la 5 ani, câți oameni au câștigat ani de viață etc.

Unele cazuri de cancer nu se pot trata radioterapeutic sau chimioterapic și atunci chirurgia rămâne ultima soluție. Dar există cancere la care poți să începi cu un tratament chimioterapic, cu beneficii mai mari pentru pacient, cu radioterapie, după care să ajungă la chirurg și să-i îndepărteze țesutul rău care a mai rămas” a declarat în CSID.RO Live dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală la Spitalului Clinic SANADOR.

Emisiunea integrală dedicată cancerului poate fi urmărită aici:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Buliga - Medic primar chirurgie generala
Dr. Teodor Buliga este medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR. Beneficiind de experiența unor stagii de pregătire efectuate în clinici din Germania, dar și într-unul dintre cele mai ...
citește mai mult