Zahărul, cafeaua și fumatul sunt sau nu TOXICE pentru ficat? Prof. Dr. Irinel Popescu răspunde

Reputatul profesor doctor Irinel Popescu a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, unde au discutat despre inamicii ficatului: zahărul, cafeaua și fumatul și modul în care aceștia afectează sănătatea ficatului.
  • Publicat:

Reputatul profesor doctor Irinel Popescu a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, unde au discutat despre inamicii ficatului: zahărul, cafeaua și fumatul și modul în care aceștia afectează sănătatea ficatului.

Steatoza este de multe ori consecința excesului ponderal și al obezității (…) În ce privește cafeaua, este o poveste puțin amuzantă, în care, după o lungă experiență cu bolile ficatului, eu nu cred, dar se spune științific în articole publicate că protejează ficatul de a nu face cancer și că patru cafele pe zi dau aproape garanția că acea persoană nu va face cancer hepatic. Îmi e greu să cred lucrul acesta”, explică Prof. Dr. Irinel Popescu.

Preşedinte al Academiei de Științe Medicale, Irinel Popescu este considerat părintele transplantului hepatic în România. Cunoscutul medic chirurg a realizat primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, și la copil, cu fragment de ficat în cadrul Institutului Clinic Fundeni.

De asemenea, Irinel Popescu este inițiatorul chirurgiei robotice în România și coordonator al Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR.

Medicul s-a născut la Filiași, a urmat Liceul ”Frații Buzești” din Craiova și Facultatea de Medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, pe care a absolvit-o în anul 1977 cu media 9.98.

În anul 1980, a devenit asistent al profesorului Dan Setlacec în Clinica Chirurgicală a Institutului Clinic Fundeni.

Irinel Popescu a efectuat mai multe stagii de pregătire în transplantul hepatic (Berlin, 1989, Paris, 1990, Pittsburgh, 1991-1992, New York 1992-1994). După anul 1995, a participat la construcția programului național de transplant de organe în România devenind Președinte al Asociației „Romtransplant” în 1997 și reprezentant al României în Consiliul Europei – comisia de transplant.

Urmărește interviul integral pe canalul de Youtube.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult