Cum ne pregătim eficient în premenopauză pentru intrarea la menopauză?

Mihaela Brăilescu, nutriționist și health coach certificat internațional, vine cu sfaturi pentru femeile aflate în perioada de premenopauză.

“Premenopauza este perioada premergătoare ultimelor menstruații. Spunem că există menopauză când a trecut mai mult de un an de la ultima menstruație. Femeile nu conștientizează că menopauza nu este o prăpastie în care cazi la un moment dat.

Este o perioadă de până la 10-12 ani de fluctuații hormonale, în oglindă cu perioada de pubertate. Deci pubertatea este tot o perioadă de valuri hormonale până când începe să se stabilizeze comunicarea creier-ovare.

Urmează perioada de stabilitate hormonală, de viață reproductivă și apoi reîncep valurile hormonale pentru că începe să se pregătească să se oprească.

Această perioadă este sensibilă la orice disruptor: la programul de somn dezechilibrat, la alimentația proastă. Deja începem să avem sensibilitate scăzută la insulină, la progesteron, la hormonii tiroidieni, corpul nostru se “satură” și capătă această rezistență.

Ce trebuie să facem în premenopauză?

Este foarte important pentru femeile în premenopauză să nu-și accelereze procesul, prin oboseală și hrană proastă. După menopauză, glandele suprarenale produc o cantitate de hormoni care să ne mențină totuși stabilitatea. Din păcate, menopauza este abordată ca o problemă de deficit. Dar nu are rost să ne gândim doar la ce ne lipsește. Este o stare în care se produc mai puțini hormoni, este liniște. Dar ei sunt acolo dacă femeia este bine hrănită, odihnită, dacă are un stil de viață bun și, în general, s-a ocupat de corpul ei în loc să-și dea resursele peste tot, pe unde a apucat.

Premenopauza și menopauza vin și pe plan emoțional și te cam dau de toți pereții dacă până atunci nu ai făcut nimic pentru tine, dacă te-ai consumat pentru alții și te întrebi deodată: eu ce fac, cine sunt, ce e cu mine aici? Și poți să te trezești chiar în depresie.

Un alt aspect foarte important este sportul. Apare scădere a densității osoase din cauza scăderii nivelului de estradiol, dar mușchii puternici vor proteja oasele, iar sportul va determina corpul să întărească oasele în plus. Corpul nostru funcționează după principiul “use it or lose it”. Îl ai, îl folosești. Ar trebui să avem grijă de noi toată viața, dar mai ales după 35 de ani” recomandă Mihaela Brăilescu, nutriționist și health coach certificat internațional.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Mihaela Brăilescu - Nutriționist și health coach
Mihaela Brăilescu este un consilier care se adresează femeilor ce își doresc să se cunoască mai bine, să fie mai sănătoase și împăcate cu fertilitatea lor. Experiență și certificări Dietitician - Nutriționist - Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași Certified ...
citește mai mult