Cum apare de fapt cancerul și cum se formează tumorile în corp?

Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală la Spitalului Clinic SANADOR a explicat în CSID.RO Live modul în care apare cancerul.

La ora actuală, cancerul este a doua cauză de mortalitate la nivel global. Iar numărul cazurilor de cancer este în creștere și în contextul creșterii speranței de viață. Se estimează că, până în 2040, numărul pacienților cu cancer va depăși 30 de milioane. Invitat în emisiuna CSID.RO Live, dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică și chirurgie robotică în cadrul Spitalului Clinic SANADOR a explicat pe înțelesul tuturor modul cum apare cancerul în corp și cum se formează tumorile.

Cum apare cancerul în corp?

„Ca să înțelegem ce este cu cancerul, trebuie să ne închipuim că noi suntem ca un oraș cu foarte mulți locuitori diferiți. Acești locuitori se numesc celule. Sunt celule cu care ne naștem și care trăiesc cât trăim și noi, fără să se înmulțească sau să-și crească numărul. Aceștia sunt neuronii sau ovocitele.

Marea majoritate a celulelor trebuie cumva înlocuite. De exemplu, la nivelul tubului digestiv apar răni, inflamații etc. Și atunci organismul trebuie să-și înlocuiască stratul interior, numit mucoasă. Singura problemă este că, pentru fiecare celulă care moare, la adulți, se naște o singură celulă care să o înlocuiască. Acesta este motivul pentru care, să spunem teoretic, în permanență avem același număr de celule pe segmentul respectiv.

La un moment dat, apare ceva, o scânteie să-i spunem. Și o celulă nu mai naște doar o singură celulă, ci naște două celule. Cele două celule nasc 4 celule, cele 4 nasc 8 șamd. Și atunci apare o dezvoltare explozivă a unor celule anormale care încep să-și facă loc. Și exact cum într-un cartier din orașul despre care vorbeam încep să apară suprapopulații, așa apar mai multe celule decât normalul. Și acestea încep să înghesuie celulele normale, încep să fure resurse, încep să ceară de mâncare și perturbă un echilibru foarte bine stabilit până la momentul respectiv. Acesta este cancerul.

Cum se formează tumorile?

Lucrurile s-au studiat în amănunt. Cheia ține de interiorul celulei. Celula malignă este o celulă anormală, are o modificare genetică, dar cumva reușește să scape controlului organismului. Cel puțin la un moment dat. Noi toți producem celule anormale, de când suntem tineri și până când existența ni se termină. La un moment dat, sistemul nostru imunitar nu mai poate să controleze aceste celule. Până atunci și-a făcut treaba perfect, a reușit să le îndepărteze și nu vom dezvolta cancer până în momentul în care acea celulă reușește să spună organismului “eu sunt de-a ta, nu mă ataca”. Și, în momentul acela, organismul nu o mai recunoaște ca fiind străină, ea se dezvoltă, reușește să se înmulțească și așa apar tumorile” a declarat în CSID.RO Live dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică și chirurgie robotică în cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

Emisiunea integrală dedicată cancerului poate fi urmărită aici:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Buliga - Medic primar chirurgie generala
Dr. Teodor Buliga este medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR. Beneficiind de experiența unor stagii de pregătire efectuate în clinici din Germania, dar și într-unul dintre cele mai ...
citește mai mult