Dr. Teodor Buliga: cum se tratează minim invaziv hernia abdominală

Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgia laparoscopică, oncologică și robotică, în cadrul Spitalului Clinic Sanador, explică simptomele și terapiile minim invazive pentru hernia abdominală.

Hernia abdominală reprezintă una dintre cele mai frecvente afecțiuni care se tratează la ora actuală prin metodele minim invazive din chirurgie. Unul dintre specialiștii români de top care aplică metodele minim invazive în hernia abdominală este dr. Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, din cadrul Spitalului Clinic Sanador.

În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, medicul chirurg a subliniat importanța diagnosticării și tratării în timp util a herniilor. Neglijate, acestea se pot complica și pot duce chiar și la deces.

„Herniile reprezintă o patologie foarte frecventă. Una din cinci persoane va face o formă de hernie, ceea ce înseamnă o frecvență mult mai mare decât în cazul apendicitei sau al colecistitei, care sunt considerate a fi uzuale în populația generală. În cazul bărbaților, încidența este chiar mai mare: unul din trei bărbați va dezvolta de-a lungul vieții o hernie într-unul dintre punctele de minimă rezistență ale peretelui abdominal.

La fel ca hipertensiunea și diabetul, hernia nu deranjează la început. Mulți consideră că e o simplă umflătură, se obișnuiesc cu ea. Hernia nu apare întotdeauna brusc. De regulă, dezvoltarea este progresivă și pacienții se obișnuiesc cu prezența herniei, până când ajung la neplăceri, probleme la eforturi. Până la aceste situații, de obicei, nu se adresează medicului” ne-a declarat dr. Teodor Buliga.

Dacă nu este tratată la timp, hernia abdominală se poate complica. Una dintre complicații este ocluzia intestinală, situație medicală foarte gravă. La ora actuală, complicațiile pot fi evitate cu ajutorul intervențiilor chirurgicale minim invazive. În ce constau acestea ne-a explicat pe larg în interviul video medicul Teodor Buliga.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Teodor Buliga - Medic primar chirurgie generala
Dr. Teodor Buliga este medic primar Chirurgie generală cu competențe în chirurgia laparoscopică, chirurgia robotică și chirurgia oncologică la Spitalul Clinic SANADOR. Beneficiind de experiența unor stagii de pregătire efectuate în clinici din Germania, dar și într-unul dintre cele mai ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar chirurgie generala
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult