Când este indicată scintigrafia de tip SPECT-CT?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Când este indicată scintigrafia de tip SPECT-CT?

Scintigrafia este o investigație imagistică specifică medicinei nucleare, care permite diagnosticarea unei game complexe de afecțiuni din punct de vedere structural sau funcțional. Informațiile metabolice obținute prin scintigrafie le completează pe cele structurale tradiționale (RMN, CT) și contribuie la stabilirea tratamentului optim, monitorizarea leziunilor și evaluarea răspunsului la tratament în cazul pacienților oncologici.

Spre deosebire de scintigrafia clasică, bidimensională, scintigrafia de tip SPECT-CT furnizează o imagine tridimensională, extrem de detaliată, prin fuzionarea unei scintigrafii SPECT (tomografie computerizată prin emisia de foton unic) cu imaginea CT achiziționată în aceeași ședință, de același echipament complex. Se obține astfel o hartă funcțională și structurală a întregului corp sau a organului investigat.

Ce este scanarea de tip SPECT-CT?

Investigația imagistică scintigrafică de tip SPECT-CT permite diagnosticarea unei game variate de afecțiuni, prin furnizarea unor imagini de foarte bună calitate, cu un contrast superior și un nivel ridicat de vizibilitate al detaliilor. Scanarea imagistică scintigrafică de tip SPECT-CT folosește radioizotopi cu energie joasă și tehnologie modernă pentru a diagnostica și a localiza cu precizie leziunile oncologice, dar și anumite tipuri de afectare cardiovasculară, neurologică, endocrină sau osoasă.

Tehnologia SPECT-CT scanează regiuni specifice cu ajutorul unei camere specializate care efectuează o rotație completă la 360 de grade în jurul pacientului și achiziționează imagini anatomice scintigrafice tridimensionale, cu rezoluție mare, de calitate și fără artefacte.

Când se efectuează o scanare SPECT-CT?

Scintigrafia de tip SPECT-CT este o investigație rapidă și ușor de realizat, fiind recomandată de medici atunci când alte metode imagistice nu mai sunt de ajutor sau atunci când este nevoie de un diagnostic de certitudine prompt. SPECT-CT are aplicabilitate în diagnosticul și monitorizarea tratamentului afecțiunilor:

  • Oncologice – diagnosticul precoce cancerului și evaluarea răspunsului la tratament;
  • Cardiovasculare – prin evidențierea viabilității miocardice după un infarct miocardic;
  • Endocrine – evaluarea funcțiilor tiroidiană și paratiroidiană;
  • Neurologice – diagnosticul demenței, epilepsiei, traumatismelor;
  • Osoase – evaluarea leziunilor osoase și monitorizarea protezelor.

Scanarea imagistică scintigrafică de tip SPECT-CT nu are contraindicații absolute și nici reacții adverse importante. Este o investigație sigură, non-invazivă și nedureroasă, care utilizează doze de iradiere mult mai mici decât o investigație diagnostică CT standard. Radioizotopii se metabolizează rapid, nu reprezintă un pericol pentru cei din jur și nu interacționează cu medicația de fond a pacientului.

Unde se efectuează scintigrafii de tip SPECT-CT?

Departamentul de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipamente moderne, de ultimă generație, care utilizează cele mai noi tehnologii medicale pentru a asigura o calitate deosebită a investigațiilor și a actului medical.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții beneficiază de examinări scintigrafice tip SPECT-CT, realizate cu echipamentul de ultimă generație Siemens Symbia Intevo Bold de medici cu o vastă experiență în domeniu, într-un mediu sigur, prietenos și confortabil.

Investigațiile SPECT-CT se fac numai cu recomandarea medicului, iar costurile pot fi acoperite integral de CNAS pentru pacienții asigurați.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”