Dr. Teodor Buliga: chirurgia robotică în cancer

Dr. Teodor Buliga, medic primar chirurg în cadrul Sanador, cu competență în chirurgia robotică, explică aplicațiile chirurgiei robotice în cancer.
27.01.2021 | Beatrice Osanu

Dr. Teodor Buliga este medic primar chirurg în cadrul Sanador, cu competență în chirurgia robotică și oncologică. Medicul este unul dintre specialiștii români de top care operează cu ajutorul robotului da Vinci Xi. Această tehnologie a fost introdusă în medicină în anul 2000 și de atunci a salvat sănătatea a mii de pacienți.

Chirurgia robotică a luat amploare în ultimii ani datorită beneficiilor sale, atât pentru pacient, dar și pentru echipa medicală. Medicul Teodor Buliga a menționat câteva dintre avantajele chirurgiei robotice în intervențiile chirurgicale oncologice:

„Robotul da Vinci ne oferă o imagine extraordinară. Aparatul preia din două puncte diferite imaginea, calculatorul o combină și generează o imagine 3D. Aceasta oferă chirurgului impresia că este acolo și poate vedea amănunte pe care și laparascopia de înaltă precizie le poate scăpa. Putem vedea extensia tumorii, elemente precum vase, nervi, ne putem strecura prin spații foarte înguste. În plus, instrumentele robotului da Vinci sunt foarte complexe. S-a ajuns deja la a patra generație de instrumente care au proprietăți de mișcare pe care nici mâna nu le are.”

Pentru pacienți, chirurgia robotică înseamnă o mulțime de avantaje. Printre acestea sunt recuperarea mai rapidă, riscul mai scăzut de complicații și un timp de spitalizare mai redus.

În ceea ce privește chirurgia oncologică, medicul Teodor Buliga spune că robotul da Vinci este de mare ajutor în abordarea unor tumori cu localizări dificile. Decizia de a folosi chirurgia robotică o ia chirurgul, alături de membrii comisiei multidisciplinare care se ocupă de fiecare caz de cancer. Există și contraindicații pe care le subliniază dr. Teodor Buliga în interviul video pe care ni l-a acordat.