Primele intervenţii de chirurgie robotică la Sanador

Operaţiile asistate robotic câştigă teren, datorită multiplelor avantaje atât pentru pacient, cât şi pentru medic. Sanador pune la dispoziţie o ofertă diversă de proceduri chirurgicale ce pot fi realizate robotic.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Primele intervenţii de chirurgie robotică la Sanador

Datorită numeroaselor avantaje ale chirurgiei robotice, Sanador îşi extinde oferta intervenţiilor chirurgicale de înaltă tehnicitate cu proceduri asistate robotic. 

Acestea sunt realizate de o echipă chirurgicală de elită, cu o mare experienţă operatorie, cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi, cel mai performant la ora actuală. 

Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi îi pune la dispoziţie chirurgului un set avansat de instrumente pentru a efectua o intervenţie minim invazivă asistată de robot.

Nu „robotul” este cel care operează, ci medicul chirurg, folosindu-se de instrumentele avansate de care dispune sistemul da Vinci, pe care le conduce prin intermediul unei console.

Săptămâna trecută au avut loc primele intervenţii de chirurgie generală realizate cu ajutorul sistemului de ultimă generaţie da Vinci Xi, urmând ca, în curând, să fie realizate şi intervenţii de chirurgie robotică în sfera urologiei.

Din echipa de medici de elită care realizează intervenţii de chirurgie robotică la Spitalul Clinic Sanador fac parte Prof. Dr. Irinel Popescu, iniţiatorul şi promotorul chirurgiei robotice în România, Dr. Bogdan Marţian, şeful Secţiei de Chirurgie Generală, şi Dr. Eugen Mihăilă, medic specialist chirurgie generală.

Operaţiile asistate robotic au inclus cura unei eventraţii voluminoase, cura unei hernii inghinale bilaterale cu hernie ombilicală, dar şi o amputaţie de rect la un bărbat tânăr, la care cancerul de rect implica şi sfincterul anal, tratat anterior cu radioterapie neoadjuvantă.

Caracteristic, la bărbat, este anatomia specifică a pelvisului, mai lung şi mai îngust, situaţie în care abordul prin chirurgie clasică (deschisă) şi cel laparoscopic sunt dificile, cu posibilă rezecţie imperfectă şi risc crescut de lezare accidentală a structurilor nervoase pelvine. Evoluţia postoperatorie a pacienţilor a fost foarte bună.

„Abordul robotic, datorită avantajelor tehnologice (imagine 3D HD, instrumente articulate şi precizie sporită), permite o acurateţe superioară şi siguranţa menajării structurilor nervoase, cu prognostic operator mai bun”, explică Dr. Bogdan Marţian, şeful Secţiei de Chirurgie Generală din Spitalul Clinic Sanador, care a realizat intervenţiile.

Sistemul da Vinci traduce în timp real mişcările mâinii chirurgului, de la consolă, asupra instrumentelor cu care este operat pacientul. Sistemul robotic oferă o libertate de mişcare superioară mâinii umane, precum şi o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă definiţie, a câmpului operator.

În ce situaţii este indicată chirurgia robotică

Chirurgia robotică permite medicului chirurg să efectueze intervenţii minim invazive cu ajutorul unui set avansat de instrumente şi cu o vedere tridimensională de înaltă rezoluţie a câmpului operator. Chirurgia minim invazivă cu robotul da Vinci este utilizată în principal în intervenţii din sfera chirurgiei generale, urologiei şi ginecologiei.

Procedurile chirurgicale care pot fi realizate robotic, din sfera chirurgiei generale, includ: rezecţiile de colon, rezecţiile de rect, chirurgia bariatrică, tratamentul herniilor inghinale şi ventrale, gastrectomiile, tratamentul herniilor hiatale şi al bolii de reflux gastroesofagian, cura achalaziei, chirurgia pancreasului, chirurgia splinei.

Din sfera ginecologiei, se adaugă histerectomiile (pentru tumori benigne sau maligne), miomectomiile, chirurgia endometriozei. În urologie, intervenţia robotică este de primă intenţie în prostatectomii (chirurgia prostatei), dar este recomandată şi pentru nefrectomii parţiale sau totale, excizii ale chisturilor, cistectomie sau pieloplastie.

Avantajele chirurgiei robotice

Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ o spitalizare scurtă, mai puţine complicaţii (precum infecţiile), durere şi sângerare reduse, recuperare rapidă, cicatrici mai mici şi mai puţin vizibile, alături de o siguranţă sporită prin acurateţea mai bună a actului chirurgical.

Dezvoltarea chirurgiei robotice s-a făcut cu menţinerea avantajelor chirurgiei minim invazive, dar cu depăşirea limitelor chirurgiei laparoscopice: vedere bidimensională, fără percepţia în adâncime a câmpului operator, instrumente nearticulate, cu grade de libertate limitate, transmiterea şi amplificarea tremorului fiziologic al mâinii chirurgului.

Chirurgia robotică vine să compenseze toate aceste limite ale chirurgiei laparoscopice, aducând o imagine tridimensională a câmpului operator, amplificarea dexterităţii, precizie chirurgicală îmbunătăţită şi confort ergonomic.

Toate acestea permit abordarea unor proceduri chirurgicale complexe, care pot fi efectuate sigur şi eficace, cu mai puţine complicaţii, scăderea timpului de spitalizare şi rezultate îmbunătăţite.

Decizia asupra tipului de intervenţie chirurgicală trebuie luată în urma discuţiei pacientului cu medicul curant, în care să fie explicate opţiunile disponibile şi dacă este posibilă şi recomandată intervenţia prin chirurgie robotică.

Ca orice tip de chirurgie, şi chirurgia robotică prezintă riscuri. La fel ca alte tipuri de chirurgie minim invazivă, în cazurile complicate, chirurgia robotică poate necesita conversia la chirurgia deschisă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”