Cele mai bune opţiuni de tratament pentru varice

Află totul despre manifestările varicelor şi cele mai bune opţiuni de tratament, disponibile şi în clinicile de top din România.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cele mai bune opţiuni de tratament pentru varice

Varicele sunt dureroase, inestetice şi pot fi chiar periculoase dacă nu se iau măsuri la timp. Aceste vene dilatate, ce se regăsesc cu precădere pe membrele inferioare, gambe şi coapse, apar îndeosebi la femei cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 de ani. Dar asta nu înseamnă că bărbaţii sunt feriţi de această problemă!

Ţineţi cont că riscul de complicaţii este mult mai scăzut dacă tratamentul este instituit precoce. Aşadar, acordaţi atenţie simptomelor şi mergeţi la medic pentru evaluare dacă acestea vă îngrijorează!

Cauze frecvente ale apariţiei varicelor

Varicele pot avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind:

  • Sarcina
  • Moştenirea genetică
  • Menopauza
  • Vârsta înaintată
  • Obezitatea
  • Lipsa de mişcare
  • Statul prelungit în picioare
  • Efortul muscular intens şi prelungit
  • Temperaturile crescute

Cum arată varicele şi ce alte simptome pot apărea

Varicele sunt vene umflate de culoare vineţie sau albăstruie, care se formează în special la nivelul picioarelor sau gambelor. Ele sunt însoţite de simptome precum:

  • dureri de picioare
  • picioare şi glezne umflate
  • senzaţia de picioare grele
  • crampe musculare la nivelul picioarelor, în special în cursul nopţii
  • piele uscată, sensibilă şi mâncărime în zona afectată.

În cazurile foarte avansate, varicele pot sângera, o complicaţie destul de impresionantă, care aduce pacientul la medic. Altă complicaţie severă este ulcerul varicos, care se dezvoltă cel mai frecvent perimaleolar, asociază o suferinţă semnificativă a pacientului şi este adesea o sursă de infecţie.
În lipsa unui tratament adecvat, există riscul dezvoltării infecţiilor – celulită, eczeme varicoase.

Opţiuni de tratament pentru varice

Tratamentul bolii varicoase este chirurgical, dar alături de acesta sunt foarte importante recomandările adjuvante, de schimbare a stilului de viaţă, fără de care tratamentul nu poate obţine rezultatul scontat.

Astfel, pacientul poate primi recomandarea de a evita sedentarismul, de a scăpa de kilogramele în plus, de a face anumite exerciţii pentru îmbunătăţirea circulaţiei sângelui la nivelul membrelor inferioare şi, nu în ultimul rând, de a purta ciorapi compresivi medicinali, care ajută la ameliorarea simptomelor.

De asemenea, îi pot fi recomandate medicamente flebotonice sau geluri pentru ameliorarea durerii şi reducerea edemelor ori a inflamaţiilor.

Tratamentul chirurgical îşi propune excluderea din circulaţia venoasă a venelor identificate ca “insuficiente”, vene la nivelul cărora circulaţia sângelui nu-şi mai urmează sensul firesc, de întoarcere la inimă, ci stagnează, îngreunând circulaţia de drenaj al membrelor inferioare. Aşadar, nu se elimină din circulaţie nişte vene funcţionale, ci vasele modificate, bolnave. În prezent, există mai multe opţiuni pentru a exclude aceste vene:

  • 1) ablaţia endovasculară – se foloseşte fie radiofrecvenţa, fie lumina laser pentru “sigilarea” venei
  • 2) scleroterapia – se utilizează o spumă specială pentru a închide venele
  • 3) metoda chirurgicala clasică, care îşi păstrează locul şi importanţa, mai ales pentru cazurile avansate.

În cazul persoanelor care au varice fine, de mici dimensiuni, se pot practica intervenţii cu viză mai curând estetică, folosind laser transcutanat sau microinjectari cu agent sclerozant.

Tratamentul chirurgical al varicelor

În cazul varicelor mari, metoda de tratament cu rata de succes cea mai ridicată este cea chirurgicală, intervenţie care se realizează sub anestezie locoregională sau generală.

Această procedură presupune legarea venei safene afectate şi îndepărtarea ei din picior, prin incizii de mici dimensiuni etajate. Esenţială este întreruperea legăturii dintre vena safenă şi sistemul profund, la nivel inghinal, acolo unde se identifica ecografic valve incompetente, care declanşează practic decompensarea şi îmbolnăvirea piciorului.

Astfel, prin îndepărtarea venelor care nu funcţionează corect, simptomele sunt reduse ca intensitate şi frecvenţă, iar un eventual ulcer varicos se va vindeca mai rapid.

Studiile arată că peste 80% dintre persoanele operate de varice se declară mulţumite de rezultate şi nu mai prezintă simptomele care le-au adus la medic.
Asta nu înseamnă însă că varicele nu vor mai apărea, mai ales în cazurile operate după o evoluţie îndelungată a bolii sau în cazurile care asociază o insuficienţă venoasă a sistemului profund (din diverse cauze, valvele sistemului profund fie lipsesc, fie nu-şi îndeplinesc funcţia).

Din acest motiv, este foarte important să se respecte recomandările adjuvante oferite de chirurgul vascular, cum ar fi mişcarea uşoară în următoarele 2-3 săptămâni, tratamentul medicamentos postoperator şi purtarea de ciorapi compresivi, cu rol atât în prevenirea recidivelor, cât şi în “reeducarea” sistemului venos restant.

Ca orice altă intervenţie chirurgicală, există riscul anumitor reacţii adverse, cum ar fi durerea postoperatorie, învineţirea, sângerările sau, în cazuri rare, lezarea anumitor nervi ori formarea unor cheaguri de sânge – acest lucru este prevenit însă prin administrarea de anticoagulante după operaţie.

Pentru cele mai bune sfaturi de prevenţie şi opţiuni de tratament al varicelor, specialiştii de la Spitalul Clinic Sanador îţi stau la dispoziţie la un telefon distanţă.

Stabileşte o programare la un specialist în tratarea afecţiunilor sistemului venos apelând Call Center 021 9699, număr disponibil non-stop.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân