Soarele te afectează dacă ai varice? Cum te poţi proteja de reacţiile nedorite

Descoperă câteva măsuri pe care le poţi lua pentru a preveni agravarea varicelor în timpul verii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Soarele te afectează dacă ai varice? Cum te poţi proteja de reacţiile nedorite
Sursa foto: Shutterstock

Vara poate fi o provocare pentru persoanele care suferă de varice. Căldura sufocantă, deshidratarea, razele ultraviolete şi distanţele lungi parcurse până la destinaţia de vacanţă pot înrăutăţi simptomele – senzaţie de picioare grele, umflate, durere.

Există însă câteva măsuri pe care le poţi lua pentru a preveni agravarea varicelor în timpul verii. Vezi mai jos cum poţi avea parte de un concediu de vară perfect, fără dureri!

Fii prevăzătoare dacă ai varice

Dacă plănuieşti o vacanţă în afara ţării şi trebuie să călătoreşti cu avionul până la destinaţie, cumpără bilete pe locurile unde ai mai mult spaţiu la dispoziţie să îţi întinzi picioarele. Astfel, vei pune în mişcare sângele la nivelul picioarelor şi nu te vei mai confrunta cu dureri odată ce ajungi la destinaţie.

În plus, ai grijă să porţi haine lejere în avion, care să nu te strângă. Rochiile vaporoase lungi sau pantalonii trei sferturi largi, din in, vâscoză sau bumbac sunt cele mai potrivite obiecte vestimentare pentru persoanele care au varice. Deci sub nicio formă nu te îmbrăca în jeanşi skinny, mulaţi pe picior.

Un alt truc la care poţi apela pe durata zborului este masajul picioarelor cu un gel antiinflamator care îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul picioarelor şi reduce inflamaţia.

Hidratează-te!

Un aspect important de care trebuie să ţii cont pentru a preveni durerile cauzate de varice este consumul de apă. Cât mai multă apă! Hidratarea este esenţială pentru ţinerea sub control a simptomelor, mai ales în timpul verii.

Din cauza transpiraţiei provocate de temperaturile ridicate, corpul pierde rapid electroliţi, aşa că este indicat să ţii întotdeauna la îndemână o sticlă cu apă minerală. De ajutor pot fi şi apele îmbogăţite cu minerale sau apa de cocos, o sursă bogată în electroliţi şi minerale.

Nu uita de crema de protecţie solară!

Razele puternice ale soarelui pot duce la arsuri ale pielii, iar în cazul persoanelor cu varice, acest lucru este cu atât mai periculos. Căldura dilată vasele de sânge şi astfel sunt accentuate durerile de picioare, dar şi aspectul varicelor va fi mai pronunţat.

Prin urmare, poartă rochii şi pantaloni lungi din materiale vaporoase, în care să te simţi confortabil, iar dacă vrei să te expui la soare, foloseşte întotdeauna cremă cu factor crescut de protecţie solară. Evită orele „de foc”, când razele ultraviolete sunt cele mai puternice, respectiv între ora 10 dimineaţa şi 5 după-amiaza.

Ai grijă şi la regim!

În concediu poate fi destul de dificil să consumi doar alimente sănătoase, având în vedere că tentaţiile culinare sunt la tot pasul. Desigur, nu îţi interzice nimeni să mănânci o îngheţată într-o zi toridă, dar cuvântul de ordine trebuie să fie moderaţia.

Orice greutate suplimentară va fi resimţită de picioarele tale şi aşa chinuite de varice, aşa că u face excese. Pune preţ pe fructe şi legume proaspete de sezon, bogate în apă, vitamine, minerale şi antioxidanţi benefici pentru sistemul circulator şi pentru sănătate în general.

Căpşunele, cireşele, vişinele, afinele, pepenele roşu sau cel galben, roşiile, castraveţii, salata verde, toate acestea sunt extrem de gustoase în această perioadă şi le vei consuma cu poftă, fără să simţi că ai vreo restricţie.

Aşadar, în loc să mănânci îngheţată dimineaţa, la prânz şi seara, consumă salate de fructe şi legume proaspete, mult mai nutritive, dar mai slab calorice.

Pune sângele în mişcare

În dimineţile răcoroase pe plajă, fă un efort şi ieşi la plimbare, la o tură de alergare uşoară sau, de ce nu, la o şedinţă de înot fără prea mulţi spectatori. Mişcarea, sub orice formă, ajută enorm sistemul circulator, deci picioarele tale vor fi mai uşoare şi durerea va dispărea.

Evită mişcarea la orele arzătoare, ca să nu ai parte de surprize neplăcute, cum ar fi insolaţia, epuizarea sau chiar accidentul vascular cerebral.

Ar trebui să evit soarele dacă m-am operat de varice?

Nu, nu este interzis să mergi la plajă dacă ai fost operată de varice, însă este foarte important să foloseşti cremă de protecţie solară.

Medicii recomandă evitarea expunerii la doare între 3 şi 8 săptămâni, în funcţie de tratamentul aplicat, deoarece razele soarelui pot cauza pete pigmentare. Ca să fii cu inima împăcată, întreabă medicul dacă poţi să stai la soare şi ce alte măsuri trebuie să iei pentru a evita complicaţiile.

Ţine cont de aceste sfaturi şi te vei întoarce din concediu mai relaxată, fără dureri de picioare şi cu mult mai optimistă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân