Cum poate fi descoperit cancerul de col uterin ÎNAINTE să devină cancer. Semne timpurii și teste care depistează leziunile precanceroase

Cum poate fi descoperit cancerul de col uterin ÎNAINTE să devină cancer. Semne timpurii și teste care depistează leziunile precanceroase
Testarea Papanicolau poate ajuta la detectarea precoce a cancerului de col uterin în stadii incipiente, când șansele de vindecare sunt mai mari. Fotografie cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Cancerul de col uterin este vindecabil 100% dacă este depistat într-un stadiu foarte precoce. Din păcate, multe femei amână vizita de control la medicul ginecolog cu anii pentru că „nu le supără nimic”. Ori suferă în tăcere și nu cer ajutor, chiar dacă au simptome îngrijorătoare.

România e fruntașă la capitolul mortalitate cauzată de cancerele ginecologice. Și asta pentru că în continuare considerăm ginecologul „acel medic care se ocupă de naștere” și atât. Mai bine de jumătate din cazurile de cancer de col uterin din țara noastră sunt depistate foarte târziu, în stadii avansate, când boala deja s-a extins la alte țesuturi și organe, scăzând astfel drastic rata de supraviețuire.

Este motivul pentru care medicul Ioan Stoian, împreună cu echipa sa medicală, a lansat de curând o campanie de conștientizare a cancerelor ginecologice – „Vieți sănătoase! Femei puternice!”

Este extrem de important ca femeia să știe că acele controale periodice îi pot salva viața. Și asta facem noi, le spunem cât sunt de importante, pentru sănătatea lor, să vină la medic, să recunoască anumite simptome și să nu… întârzie. În țările dezvoltate, acest tip de cancer a devenit mai puțin frecvent datorită programelor de screening și vaccinării împotriva HPV, care este principala cauză a cancerului de col uterin, spune dr. Stoian.

Aflăm în continuare ce semne timpurii dă cancerul de col uterin, cum se tratează și care este rata de supraviețuire în funcție de stadiul bolii, cum poate fi depistat înainte să devină cancer, de ce este importantă vaccinarea anti-HPV și ce alte măsuri pot fi luate pentru a reduce riscul de apariție a acestui tip de cancer.

Cancerul de col uterin: cauze 

Ce este cancerul de col uterin și care este incidența acestuia pe plan național/mondial?

Cancerul de col uterin se dezvoltă, așa cum îi spune și numele, în celulele colului uterin. Să începem cu situația din țara noastră. Incidența acestui tip de neoplasm s-a mai îmbunătățit, ca să zic așa, în ultimii ani, însă este semnificativă în comparație cu alte țări europene.

În România, conform datelor puse la dispoziție de Globocan, în 2020 au fost diagnosticate 3.500 de noi cazuri de cancer de col uterin.

La nivel mondial, conform aceleiași surse, în 2020 au fost înregistrate aproximativ 604.000 de noi cazuri de cancer de col uterin, ceea ce reprezintă aproximativ 3,7% din toate cazurile noi de cancer la femei. Sunt date care ne arată că eforturile noastre trebuie să continue.

Care sunt cauzele și factorii de risc asociați cu cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin este cauzat de infecția persistentă cu anumite tipuri de virus papilloma uman (HPV). Există mai mult de 100 de tipuri de HPV, dar anumite tipuri cu risc crescut, cum ar fi HPV-16 și HPV-18, sunt asociate în mod specific cu dezvoltarea cancerului de col uterin.

HPV se transmite pe cale sexuală și este extrem de comun. Cu toate acestea, infecția cu HPV nu duce întotdeauna la dezvoltarea cancerului de col uterin. Există și alți factori de risc implicați:

  • Istoricul sexual – un început timpuriu al activității sexuale și un număr mare de parteneri sexuali pot crește riscul de infecție cu HPV și, în consecință, de cancer de col uterin
  • Lipsa screeningului și a vaccinării – neefectuarea testelor de screening regulate pentru depistarea precoce a modificărilor celulare precanceroase și faptul că fata/femeia nu se vaccinează împotriva HPV pot crește riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin
  • Fumatul crește riscul de cancer de col uterin
  • Sistemul imunitar slăbit sau anumite condiții care afectează sistemul imunitar pot crește susceptibilitatea la infecția cu HPV și dezvoltarea cancerului de col uterin.
  • Antecedente de alte infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia, pot crește riscul de cancer de col uterin

Aș vrea să subliniez faptul că prezența unui factor de risc nu implică automat dezvoltarea cancerului de col uterin, dar mai mulți factori de risc pot interacționa și influența riscul unei persoane.

Care este cea mai tânără pacientă diagnosticată cu cancer de col uterin pe care ați tratat-o?

Cea mai tânără pacientă pe care am tratat-o de cancer de col uterin avea la vremea respectivă 21 de ani. Ca elemente particulare, tânăra pacientă și-a început viața sexuală precoce, undeva în jurul vârstei de 16 ani, și a avut multipli parteneri sexuali.

Cancerul de col uterin: simptome și complicații 

Care sunt simptomele precoce ale cancerului de col uterin pe care ar trebui să le cunoască femeile?

În stadiile incipiente ale cancerului de col uterin, de multe ori, nu există simptome evidente sau acestea pot fi ușor de confundat cu alte afecțiuni comune. Cu toate acestea, există câteva simptome precoce care ar trebui să fie cunoscute de către femei:

  • Sângerările anormale, și includem aici sângerări intermenstruale, sângerare în timpul sau după actul sexual, sângerare după menopauză sau sângerare neașteptată
  • Disconfort sau durere pelvină
  • Modificări ale secrețiilor vaginale – vorbim de modificări de consistență, miros sau cantitate
  • Simptome urinare: urinare frecventă, urgență urinară sau dificultăți la urinare

În plus, este important să subliniez, încă o dată, faptul că efectuarea regulată a testelor de screening, cum ar fi testul Papanicolau, poate ajuta la detectarea precoce a modificărilor precanceroase ale celulelor cervicale și a cancerului de col uterin, chiar înainte de apariția simptomelor.

Ce se întâmplă dacă boala nu este tratată, care sunt șansele de supraviețuire în lipsa tratamentului?

În general, cancerul de col uterin este un tip de cancer care se dezvoltă încet, permițând timp pentru intervenții și tratament.

Cu toate acestea, în lipsa tratamentului, cancerul de col uterin poate crește și se poate răspândi către țesuturile și organele învecinate, precum vaginul, pelvisul, vezica urinară și rectul. În stadiile avansate, poate metastaza și în alte părți ale corpului, cum ar fi plămânii, ficatul sau oasele.

Supraviețuirea în cazul cancerului de col uterin netratat variază în funcție de stadiul în care se află boala atunci când este diagnosticată. În general, șansele de supraviețuire sunt mult mai reduse în stadiile avansate ale cancerului, când acesta se răspândește în afara colului uterin.

Este important să subliniem că tratamentul pentru cancerul de col uterin a evoluat semnificativ în ultimele decenii, iar multe opțiuni terapeutice sunt disponibile în prezent. Cu un diagnostic precoce și un tratament adecvat, șansele de supraviețuire și recuperare sunt semnificativ îmbunătățite. De aceea, este crucial să căutați îngrijire medicală promptă.

Investigații pentru depistarea leziunilor precanceroase

Ați spus de multe ori că neoplasmul de col uterin poate fi descoperit înainte să devină cancer. Cum?

Este atât de simplu să îl descoperim înainte de a deveni boală. Trebuie să respectăm câțiva pași, pentru că o leziune precanceroasă se transformă în boală între 1 și 3 ani. Deci:

  • efectuarea testului Papanicolau anual
  • completarea testului Papanicolau cu identificare HPV și colposcopie

În acest fel putem diagnostica leziunile precanceroase, displazice, care fiind tratate, vindecate, nu se mai transformă în cancer!

Test Papanicolau – când, de ce și cât de des se face

Cum poate fi depistat cancerul de col uterin în stadii incipiente și cât de importantă este prevenția prin testarea Papanicolau?

Testul Papanicolau este un instrument-cheie în depistarea precoce a modificărilor celulare precanceroase și a cancerului de col uterin. în general, se recomandă ca femeile să înceapă să facă testul Papanicolau începând cu vârsta de 21 de ani sau de la începutul vieții sexuale, indiferent de vârstă.

Testarea trebuie să fie repetată la intervale regulate, de obicei la fiecare 1, 2 sau 3 ani, în funcție de țara în care se aplică programul de screening. Noi recomandăm la 1 an! O leziune precanceroasă se poate transforma în boală în 1-3 ani, așa încât cel mai bine este ca testarea să se facă la 1 an.

Investigația poate detecta precoce modificările celulare anormale, permițând astfel intervenții și tratament prompt pentru a preveni progresia către cancerul de col uterin.

În plus, testarea Papanicolau poate ajuta și la detectarea precoce a cancerului de col uterin în stadii incipiente, când șansele de vindecare sunt mai mari. Dar acest test nu oferă o garanție absolută și pot exista cazuri rare în care rezultatele fals negative sau fals pozitive pot apărea.

Test HPV – când se face și de ce e important

Când este necesară testarea HPV și ce rol are această investigație?

Testarea HPV este utilizată în depistarea cancerului de col uterin și joacă un rol important în identificarea femeilor cu risc crescut de a dezvolta această afecțiune. Când o folosim:

  • Screening primar – testul HPV identifică prezența virusului HPV cu risc crescut, care este principalul factor de risc pentru cancerul de col uterin. Dacă rezultatul testului HPV este pozitiv, acesta poate indica necesitatea unor investigații suplimentare, cum ar fi colposcopia sau biopsia, pentru a evalua eventualele leziuni precanceroase sau canceroase ale colului uterin.
  • Testul HPV ca metodă suplimentară – sunt situații în care testul HPV poate fi folosit în combinație cu testul Papanicolau pentru a evalua riscul de cancer de col uterin la femeile cu rezultate anormale la testul citologic. Testul HPV poate identifica infecția persistentă cu HPV cu risc crescut, ceea ce poate indica necesitatea unor intervenții sau tratamente suplimentare pentru a preveni evoluția către cancer.
  • Monitorizarea post-tratament – aici mă refer la urmărirea pacientei după tratamentul pentru leziuni precanceroase sau canceroase ale colului uterin. Testarea HPV poate fi utilizată pentru monitorizarea eficacității tratamentului și pentru detectarea recidivelor sau persistenței infecției cu HPV. Testul HPV poate ajuta la evaluarea răspunsului la tratament și la gestionarea continuă a sănătății colului uterin.

Rolul testării HPV în depistarea cancerului de col uterin este de a identifica infecția cu HPV cu risc crescut, care este principalul factor de risc pentru această boală.

Identificarea precoce a infecției cu HPV și a leziunilor precanceroase poate permite intervenții timpurii și tratament adecvat, ceea ce poate reduce riscul de dezvoltare a cancerului de col uterin și poate îmbunătăți șansele de supraviețuire.

Rata de supraviețuire în cancerul de col uterin

Acest tip de cancer este perfect vindecabil dacă este descoperit la timp. Care sunt ratele de supraviețuire în funcție de stadiul diagnosticării bolii?

Cu cât cancerul este diagnosticat mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de vindecare. Dacă neoplasmul este descoperit în:

  • Stadiul I – în acest caz este limitat la colul uterin. Rata generală de supraviețuire pe o perioadă de 5 ani este în general ridicată, cuprinsă între 80% și 90%. Dacă cancerul este depistat într-un stadiu foarte precoce, șansele de vindecare pot fi și mai mari. Cancerul „in situ”, stadiul 0, se vindecă 100%!
  • Stadiul II –  cancerul se extinde dincolo de colul uterin, dar nu a afectat încă structurile adiacente. Rata generală de supraviețuire pe o perioadă de 5 ani este în jurul valorii de 60% până la 70%.
  • Stadiul III –  cancerul s-a extins la structuri adiacente, cum ar fi peretele pelvin, pereții vaginului sau ganglionii limfatici pelvini. Rata generală de supraviețuire pe o perioadă de 5 ani scade la aproximativ 30% până la 40%.
  • Stadiul IV – cancerul s-a răspândit la distanță de colul uterin, cum ar fi vezica urinară, rectul sau alte organe îndepărtate. Rata generală de supraviețuire pe o perioadă de 5 ani este mai mică de 20%.

Cancerul de col uterin: tratament

Care sunt opțiunile de tratament pentru femeile diagnosticate cu cancer de col uterin și cum se poate gestiona boala într-un stadiu avansat?

Gestionarea cancerului de col uterin într-un stadiu avansat poate fi complexă și poate implica o combinație de tratamente, cum ar fi chimioterapia, radioterapia, terapia țintită și managementul simptomatic. În unele cazuri, se poate recurge și la terapii paliative pentru a ameliora simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții.

Opțiunile de tratament pentru femeile diagnosticate cu cancer de col uterin variază în funcție de stadiul bolii și starea generală de sănătate a pacientei:

  • Chirurgia – este adesea prima opțiune de tratament pentru cancerul de col uterin. Procedurile chirurgicale pot include: histerectomie, limfadenectomie pelvină și/sau para-aortică, îndepărtarea ganglionilor limfatici pelvini și/sau ganglionilor limfatici para-aortic, îndepărtarea organelor pelvine, cum ar fi vezica urinară, rectul sau vaginul, în cazurile avansate.
  • Radioterapia – poate fi utilizată înainte sau după intervenția chirurgicală.
  • Chimioterapia – poate fi administrată înainte sau după intervenția chirurgicală și, uneori, în combinație cu radioterapia. Chimioterapia poate fi utilizată și în cazurile avansate de cancer de col uterin pentru a controla simptomele și a încetini progresia bolii.
  • Terapia țintită – este o abordare relativ nouă în tratamentul cancerului de col uterin și implică utilizarea medicamentelor care acționează selectiv asupra unor anumite ținte moleculare specifice, cum ar fi proteinele HER2 sau VEGF, care sunt prezente în celulele canceroase. Aceste medicamente pot fi utilizate în combinație cu alte terapii, cum ar fi chimioterapia.

Care sunt perspectivele de cercetare și dezvoltare în domeniul tratamentului cancerului de col uterin? Există metode noi și mai avansate de diagnosticare și tratament al cancerului de col uterin pe care le puteți menționa?

Tratamentul cancerului de col uterin presupune 3 paliere: chirurgie, radioterapie, chimioterapie.

În ultimii ani, cele 3 variante au evoluat constant, astfel încât tratamentele să fie cât mai precise. Dar să le luăm pe rând:

  1. În cazul chirurgiei, a apărut tehnica „ganglionului santinelă”, cu rezecție limitată ganglionară. De asemenea, tehnicile chirurgicale au evoluat extrem de mult, astfel încât pacienta să se recupereze mult mai repede, iar traumele asupra organismului să fie mai mici. Cancerul de col uterin se poate opera laparoscopic și, mai nou, ROBOTIC.
  2. Dacă vorbim de radiotapie, și aici tehnicile au evoluat extraordinar. Acum putem vorbim de radioterapia modulată, în care volumul țintă de radiat s-a redus la zona leziunii.
  3. Tehnicile de chimioterapie sunt în continuă evoluție. Acum medicamentele folosite au efecte secundare mai puțin agresive și eficiență sporită.

Vaccinarea HPV în prevenția cancerului de col uterin

Ce impact are vaccinarea împotriva HPV (virusul papilloma uman) asupra prevenției cancerului de col uterin? Cât de mult scade riscul să facem cancer de col uterin dacă ne vaccinăm? Contează vârsta la care ne-am vaccinat?

Vaccinurile împotriva HPV sunt concepute pentru a proteja împotriva infecției cu anumite tulpini de HPV cu risc crescut, care sunt principala cauză a cancerului de col uterin. Studiile au arătat că vaccinarea împotriva HPV poate reduce în mod semnificativ riscul de a dezvolta leziuni precanceroase și cancer de col uterin asociat cu tulpinile de HPV incluse în vaccin.

Vaccinarea este mai eficientă în prevenirea infecției cu HPV atunci când este administrată înainte de expunerea la virus, adică înainte de debutul vieții sexuale. Prin urmare, este recomandată vaccinarea înainte de debutul activității sexuale, de preferat în perioada adolescenței, dar poate fi administrată și mai târziu la femeile și bărbații care nu au fost încă expuși la HPV.

Este important de menționat că vaccinurile disponibile protejează împotriva anumitor tulpini de HPV cu risc crescut, dar nu protejează împotriva tuturor tulpinilor. Cu toate acestea, cele mai frecvente tulpini de HPV cu risc crescut, precum tulpinile 16 și 18, sunt cele mai frecvente cauze ale cancerului de col uterin, iar vaccinarea acoperă aceste tulpini.

Este important să înțelegem că vaccinarea împotriva HPV este o măsură eficientă de prevenire primară a cancerului de col uterin, dar nu oferă protecție absolută. În plus, chiar și după vaccinare, este recomandat să se continue efectuarea regulată a testului Papanicolau, care depistează precoce eventualele modificări anormale ale celulelor cervicale.

Măsuri pentru reducerea riscului de cancer de col uterin

Există și alte metode care pot reduce riscul de apariție a acestui tip de cancer?

Da, pe lângă vaccinarea împotriva HPV, există și alte măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul de apariție a cancerului de col uterin. Aici amintesc despre:

  • Testarea regulată Papanicolau este o metodă importantă de screening pentru depistarea precoce a celulelor cervicale anormale sau precanceroase. Acest test poate identifica schimbările în stadii incipiente.
  • Relații sexuale responsabile – limitarea numărului de parteneri sexuali și evitarea contactului sexual în timpul perioadelor de infecție sau de leziuni ale partenerului sexual pot reduce riscul de infecție cu HPV și, implicit, riscul de cancer de col uterin.
  • Utilizarea prezervativului
  • Evitarea fumatului
  • Igiena adecvată

Ați lansat o campanie de conștientizare a cancerelor ginecologice. Să ne povestiți puțin despre ea și să ne spuneți cât de importantă este informarea în gestionarea unei astfel de boli.

Educația și prevenția reprezintă cheia în lupta împotriva cancerelor ginecologice. Campania „Vieți sănătoase! Femei puternice!” le reamintește constant femeilor că sănătatea lor trebuie să fie pe primul loc.

Vizitele anuale la medicul specialist și investigațiile de bază fac diferența. Mai bine previi, decât să tratezi și țin să reamintesc faptul că prevenția este cel mai important tratament și dacă nu avem programe de screening bine puse la punct, noi, medicii, trebuie să fim prezenți, astfel încât să reducem semnificativ numărul femeilor care vin, de multe ori, prea târziu la medic.

Prin această inițiativă ne angajăm să educăm femeile cu privire la importanța screeningului regulat și la adoptarea unui stil de viață sănătos pentru reducerea riscului de a dezvolta aceste boli grave.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ioan Stoian - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Stoian este medic primar obstetrică-ginecologie, cu expertiză solidă în ginecologia oncologică. Cu o carieră impresionantă și peste 9000 de intervenții chirurgicale ginecologice de diferite grade de dificultate, doctorul Ioan Stoian este recunoscut ca un lider în domeniul său. Abilitățile ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân