Experții dezvăluie: Cât de des trebuie să-ți speli pijamalele, iar răspunsul lor este neașteptat

Află de câte ori este bine pentru sănătatea ta să îți speli pijamalele, dar și alte articole vestimentare, precum cămășile sau blugii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Experții dezvăluie: Cât de des trebuie să-ți speli pijamalele, iar răspunsul lor este neașteptat
Envato

Cât de des trebuie să-ți speli hainele este o decizie pe care trebuie să o iei în funcție de țesătura hainelor, de uzura lor și, bineînțeles de vremea de afară.

Iar în ceea ce privește pijamalele, experții au un punct de vedere pe cât de clar, pe atât de neașteptat: pijamalele trebuie spălate după trei sau patru purtări, conform Institutul American de Curățare.

Ceea ce nu înseamnă că toată lumea este de acord. Guru Martha Stewart este foarte fermă atunci când vine vorba despre frecvența spălatului pijamalelor, cămășilor de noapte, lenjeriei intime sau orice haine în care dormi. „Trebuie să îți speli pijamalele în fiecare zi.”

Alte voci consideră că 1 dată pe săptămână este maximum admis.

De ce este important când îți speli des pijamalele?

Motivul frecvenței menționate, de cel puțin 1 dată pe săptămână, constă în faptul că, pe măsură ce dormi, pielea se freacă de haine, transferând celulele moarte ale pielii direct pe material.

Chiar dacă pijamalele tale încă miros oarecum proaspăt, această acumulare invizibilă de bacterii poate provoca apariția unor afecțiuni precum acneea corporală sau diferite iritații.

Altfel, să te trezești cu senzația că nu ești curat, poate să îți distrugă tonusul pentru toată ziua.

Însă, când decizi programul de spălare pentru tine și membrii gospodăriei ia în considerare acești factori:

  • Cât de mult transpiri când dormi – mai multă transpirație necesită spălare mai frecventă;
  • Dacă faci sau nu duș înainte de culcare;
  • Din ce materiale sunt fabricate pijamalele — lâna, de exemplu, rezistă la umezeală, așa că poate fi purtată puțin mai mult până la următoarea spălare, comparativ cu alte materiale (descoperă trucuri pentru păstrarea materialelor de lână și mătase în șifonier).

Cum le speli corect?

Când speli pijamalele, asigură-te că ai citit instrucțiunile de pe etichetă (Află mai multe și despre etichetele alimentare și cum ar trebui să le citești).

Flanela trebui întoarsă pe dos, în timp ce mătasea este de preferat să fie curățată manual.

Spală pijamalele la cea mai ridicată temperatură pe care o pot tolera (ar trebuie să găsești informația pe etichetă) fără a risca să se micșoreze sau să se lărgească.

Când și cum speli lenjeria de pat și alte haine?

Institutul American de Curățare a emis câteva sfaturi necesare pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie atunci când vine vorba despre spălarea lenjeriei de pat, a blugilor, a șosetelor și lenjeriei intime.

  1. Așternuturile de pat trebuie spălate cel puțin o dată la două săptămâni, sau mai des dacă transpiri mult peste noapte.
  2. Prosoapele de baie trebuie spălate după 3 până la 5 utilizări și trebuie lăsate să se usuce bine înainte de a fi folosite din nou. Așadar, nu uita să agăți prosopul după fiecare utilizare.
  3. Lenjeria intimă și șosetele trebuie spălate după fiecare purtare.
  4. Sutienele pot fi purtate de 2-3 ori înainte de spălare. Asigură-te că nu porți sutienul măcar o zi după spălare, pentru a oferi elasticului șansa de a-și recăpăta forma.
  5. Tricourile, maiourile și camizolele trebuie spălate după fiecare purtare.
  6. Hainele precum cămășile pot fi purtate de câteva ori înainte de spălare, cu excepția cazului în care este foarte cald și transpiri, sau sunt vizibil murdare sau pătate. De obicei, blugii pot fi purtați de 3 ori înainte de spălare.
  7. Jambierele și dresurile trebuie spălate după fiecare purtare.
  8. Costumele pot fi purtate de mai multe ori (de 3-4 ori pentru lână și de 4-5 ori pentru materialele sintetice).
  9. Costumele de baie trebuie spălate după fiecare purtare.

Excepții

  • Materialele albe și mătasea sunt predispuse la decolorare și trebuie curățate după fiecare purtare.
  • Hainele cu pete trebuie spălate, curățate în zonele afectate cât mai curând posibil – acest lucru va prelungi durata de viață a hainelor, ceea ce, pe termen lung, poate fi și o decizie sustenabilă deoarece nu va trebui să înlocuiești foarte des articolul cu pricina.

Concluzie

Să porți pijamale curate ar putea chiar să te ajute să dormi mai bine. Așadar, după 3-4 purtări, bagă-le la spălat.

Însă, intervalul de spălare trebuie adaptat în funcție de stilul tău de viață sau de mediul în care lucrezi. În unele situații specifice ar putea fi nevoie să cureți hainele purtate mult mai des.

Citește și: Motivul pentru care nu e bine să nu dormi dezbrăcat

Citește și: 4 motive pentru care spălarea hainelor în apă rece este benefică

Citește și: Ce să faci ca să îți menții hainele parfumate în șifonier. 5 trucuri de încercat

Sursă: cleaninginstitute.org

sleepnumber.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân