Dr. Cezar explică de ce ne „roade” stomacul de foame și cum ne ajută postul intermitent să slăbim și să corectăm glicemia

01.09.2022
Dr. Cezar explică de ce ne „roade” stomacul de foame și cum ne ajută postul intermitent să slăbim și să corectăm glicemia
Sursa foto: Shutterstock & Facebook @Dr. Cezar

Într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, Dr. Cezar, medic specialist cardiolog pasionat de nutriție, oferă câteva explicații ce stau la baza senzației permanente de foame pe care o resimțim.

Potrivit acestuia, senzația că „ne roade” stomacul este dată de un dezechilibru la nivelul glicemiei, ca urmare a rezistenței la insulină. Dr. Cezar explică și cum ne ajută postul intermitent să combatem foamea.

Dr. Cezar: Foamea e doar o senzație, nu înseamnă că vei muri

Ca să scăpăm de foame, e important în primul rând să înțelegem ce este foamea. Dr. Cezar spune că foamea nu este constantă, ci variază în funcție de anumiți hormoni.

„Foamea este doar o senzație care vine și pleacă. Nu însemnă că vei muri. Din punct de vedere evolutiv, foamea este însoțită de anxietate, deoarece se declanșează mecanismele de supraviețuire. În trecutul îndepărtat, următoarea masă nu era asigurată”, explică specialistul.

Foamea poate să vină „la pachet” cu dureri de cap, amețeală, transpirație, tremurături.

„Cel care resimte foamea este disperat să mănânce repede ceva pentru că se activează fricile fundamentale. Ea creează o urgență pentru a mobiliza organismul să găsească ceva de mâncare. Dar dacă vezi acest video, probabil nu trăiești în junglă și mai mult ca sigur nu o să mori de foame”, continuă Dr. Cezar.

Fluctuațiile glicemiei duc la senzația de foame. Cum ne ajută postul intermitent

Atunci când „ne roade” rău stomacul, înseamnă că există fluctuații mari ale glicemiei din cauza rezistenței la insulină. Potrivit medicului, contracțiile stomacului sunt mai puternice atunci când nivelul zahărului este mai scăzut.

Soluția propusă de Dr. Cezar pentru slăbire și corectarea glicemiei este postul intermitent.

„La început poate fi mai greu de tolerat postul intermitent, dar cu timpul organismul va reînvăța să ardă grăsimi, glicemia se va echilibra și durerile de stomac vor trece. Trebuie doar să ai răbdare, să bei mai multă apă sau ceai neîndulcit și, eventual, să consumi tărâțe de psyllium”, completează Dr. Cezar.

Ideea de bază este să reduci cât mai mult intervalul de alimentație și să prelungești intervalul în care sistemul digestiv se odihnește.

„E bine să faci acest lucru treptat, crescând progresiv durata postului”, recomandă Dr. Cezar.

De asemenea, e foarte important să nu te expui tentațiilor! Potrivit medicului, secreția gastrică sporește doar la vederea, mirosul sau gândul la alimente. Cu cât este mai mare apetitul, cu atât este mai puternică secreția acidă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru
Paula Rotaru
Senior Editor, [email protected] S-a alăturat echipei Ce se întâmplă, Doctore? în anul 2013. În timp, CSID a devenit a doua sa familie, care cuprinde o mână de oameni pasionați de scris și preocupați ... citește mai mult
Recomandare video
Colonoscopia: ce este și când se face?
Recomandări:
Avocado, superalimentul care îți reduce colesterolul. Trebuie să-l consumi zilnic
Avocado, superalimentul care îți reduce colesterolul. Trebuie să-l consumi zilnic
Ai ficatul gras? Iată ce să mănânci
Ai ficatul gras? Iată ce să mănânci