Amețeala – 4 cauze frecvente

Există situații în care senzația de amețeală este urmată de alte simptome precum: durere în piept, respirație îngreunată, dereglări ale vederii. Se impune ajutor medical de urgență!
  • Publicat:
Amețeala - 4 cauze frecvente
foto: Shutterstock

Pare o banalitate să spui despre cineva că este amețit, atunci când este cu capul în nori. Să recunoaștem, amețit este folosit de foarte multe ori ca adjectiv în România. Însă nimeni nu își dorește să experimenteze amețeala. Persoanele care chiar se confruntă cu amețeli sunt scoase minute sau chiar ore bune din circuit. Iată câteva situații în care amețeala este un simptom frecvent.

Deshidratarea și glicemia mică sunt două cauze frecvente ale persoanelor care suferă de amețeli. Persoanele care au dereglări ale nivelului de zahăr în sânge se pot simți frecvent amețite. Mai exact, atunci când nivelul de glucoză din sânge scade, se poate instala starea de amețeală. Diabeticii semnalează frecvent amețeala printre simptomele pe care le resimt. Deshidratarea, indiferent de sezon, duce și la amețeli. Cine nu se hidratează corect și mai mult, consumă multă cafea, ceai negru, ceai verde s-au alcool riscă să se deshidrateze. Pe lângă dureri de cap, deshidratarea se poate manifesta și prin amețeli.

Vârsta înaintată, sinonimă cu amețeala

Seniorii sunt categoria cea mai predispusă amețelilor. De altfel, studiile arată că pe măsură ce înaintăm în vârstă amețim mai des la propriu. Creșterea bruscă a tensiunii arteriale este un motiv al amețelilor, de asemenea.

Antidepresivele pot da amețeli

Unele medicamente au ca efecte secundare amețelile. Antidepresivele, antixioliticele sunt acuzate des de pacienți că dau astfel de simptome. Acestora li se alătură și unele pastile de slăbit și medicamente împotriva hipertensiunii arteriale crescute.

Când este amețeala periculoasă?

Persoanele care amețesc trebuie să se așeze pe un scaun cât mai repede și se se îndepărteze de zone periculoase (trecere de pietoni, de exemplu). În general, apa, repaosul, odihna sunt este de ajutor pentru a reinstaura starea de bine. Însă sunt și situații în care trebuie chemată salvarea. Dacă amețeala este însoțită de durere în piept, durere de cap puternică, febră înaltă, ritm cardiac neregulat, respirație dificilă, vomă, dereglări ale vederii, dereglări ale auzului, slăbiciune a unui braț, slăbiciune a unui picior, chemați ajutor medical de urgență.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”