Dacă ai acest obicei zilnic, riscul să faci boala Alzheimer este cu 40% mai mare

  • Publicat:
Dacă ai acest obicei zilnic, riscul să faci boala Alzheimer este cu 40% mai mare
Sursa foto: Shutterstock @fizkes

Dacă ai obiceiul să dormi în timpul zilei mai mult de o oră, riscul să te confrunți cu boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență, crește cu până la 40%, arată un nou studiu. 

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard, durata siestei ar putea fi un indicator al celei mai temute boli a creierului, demența. Ei au descoperit că această boală este mai frecventă în rândul persoanelor care dorm în timpul zilei frecvent.

Somnul excesiv în timpul zilei, mai mult de o oră, este o trăsătură des întâlnită în cazul persoanelor vârstnice. Dar dacă acest obicei este practicat de adulții tineri, ar putea fi un semn precoce al instalării demenței.

Cu cât durata siestei este mai lungă și facem acest lucru mai des, cu atât riscul de Alzheimer este mai mare, spun autorii cercetării.

Savanții au monitorizat pe o perioadă de câțiva ani 1.400 de persoane care au purtat un ceas inteligent pentru măsurarea activității fizice. Când au analizat rezultatele, ei au observat că 24% dintre participanții care nu prezentau tulburări de memorie la începutul studiului au dezvoltat boala Alzheimer 6 ani mai târziu.

O trăsătură comună a acestora era, potrivit oamenilor de știință, somnul în timpul zilei mai mult de o oră. 

Astfel, vechea teorie conform căreia siesta compensează orele de somn pierdute noaptea nu pare să mai fie valabilă. Din contră, siesta prelungită poate fi un indiciu timpuriu al funcționării incorecte a neuronilor, care nu mai sunt capabili să ne transmită informația că trebuie să ne trezim.

Sursa: https://psych.ucsf.edu/news/extended-napping-seniors-may-signal-dementia

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”