Detaliul despre sănătatea ei pe care Tina Turner l-a aflat prea târziu. A dezvăluit cu puțin timp înainte să moară

  • Publicat:
Detaliul despre sănătatea ei pe care Tina Turner l-a aflat prea târziu. A dezvăluit cu puțin timp înainte să moară
Tina Turner, în anii 1980 / Foto: Profimedia

Tina Turner se lupta de mulți ani cu o boală incurabilă. Regina rock’n’roll-ului s-a stins din viață, în Elveția, lângă Zurich, miercuri, 24 mai. Reprezentantul ei a confirmat că a murit, la 83 de ani, din cauze naturale.

Tina Turner suferea de hipertensiune incontrolabilă care nu a fost tratată corespunzător. Ea a ajuns astfel la complicații precum accident vascular cerebral și boli ale rinichilor. Pe lângă acestea, legendara cântăreață a suferit de cancer intestinal, vertij și stres post-traumatic.

Tina Turner a primit un transplant de rinichi

Legenda muzicii rock a primit un transplant de rinichi de la soțul ei, în 2017. Cu toate acestea, într-un testimonial publicat înainte de moarte, ea a scris că nu știa despre conexiunea dintre rinichi și hipertensiune decât când a fost prea târziu.

„Nu-mi aduc minte să fi primit o explicație despre ce înseamnă hipertensiunea și cum este corpul afectat”, a declarant ea într-un articol pentru „Show your Kidneys Love”, o campanie internațională pentru sănătatea rinichilor.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Tina Turner (@tinaturner)

Hipertensiune are efecte dezastruoase, dacă este lăsată netratată

Lăsată netratată, hipertensiunea arterială poate cauza mai multe efecte dezastruoase asupra rinichilor. Tensiunea arterială crescută poate duce la îngustarea vaselor de sânge, reducând astfel fluxul sanguin către organe importante, cum sunt rinichii.

Fără un flux sanguin corespunzător, rinichii nu își mai îndeplinesc funcțiile normale de a curăța lichidele în exces și  deșeurile din organism. Pe măsură ce acele lichide se acumulează, tensiunea arterială va crește.  Este un ciclu periculor care poate duce la insuficiență renală, însă se poate interveni din timp.

În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor unui studiu din 2016. Aceasta poate crește riscul de infarct sau accident vascular cerebral, dar și d boli ale rinichilor.

Tina Turner a fost diagnosticată cu hipertensiune în 1978

Hipertensiunea poate fi ținută sub control cu ajutorul medicamentelor și a unor schimbări în stilul de viață, cum ar fi menținerea unei diete sănătoase și fiind activi. Dacă schimbările din stilul de viață nu sunt de ajuns pentru a scădea tensiunea arterială, este foarte important ca pacientul să ia medicamente.

Tina Turner a dezvăluit recent că o perioadă, după ce a fost diagnosticată cu hipertensiune, în 1978, i s-a părut că nu are nicio problem și nu a urmat un tratament.

„M-am pus într-un pericol teribil când am refuzat să accept realitatea că am nevoie de medicamente zilnic, pentru tot restul vieții”, a scris ea pe Instagram, pe 9 martie.

Tina Turner, despre accidentul vascular: „M-am trezit dintr-odată și în panică”

Tina Turner a vorbit deschis despre probleme de sănătate cu care s-a confruntat de-a lungul anilor, inclusiv despre cancer intestinal, accident vascular cerebral, hipertensiune și probleme cu rinichii, în memoriile ei. De asemenea, legenda muzicii rock a mărturisit că a suferit de stres post-traumatic după căsătoria sa cu Ike Turner.

Despre accidentul vascular, din octombrie 2013, artista spunea: „M-am trezit dintr-odată și în panică. Un fulger m-a lovit în cap și  în piciorul drept – cel puțin așa am simțit – și am avut o senzație ciudată în gură din cauza căreia mi-a fost greu să-l strig pe Erwin să mă ajute. M-am gândit că nu e de bine, însă diagnosticul a fost mai rău decât m-am așteptat. Aveam un accident vascular”.

Tina Turner a stat atunci internată timp de 10 ani, după care a urmat un proces lung de recuperare.

Tina Turner a avut cancer intestinal

În ianuarie 2016, Tina Turner a primit diagnosticul de cancer intestinal. Ea suferea diaree cronică timp de luni de zile, înaintea diagnosticului. Cu toate acestea, cancerul a fost descoperit într-un stadiu incipient. Artista avea carcinom și multiplii polipi maligni.

Turner a fost operată pentru a i se îndepărta o parte din intestin. Acest lucru a însemnat însă că transplantul de rinichi avea să fie amânat cu un an.

La finalul anului 2016, o colonoscopie a scos la iveală că boala malignă s-a retras „într-un mod miraculos”.

Tina Turner suferea de vertij

La scurt timp după accidentul vascular și insuficiența renală, Turner a început să se simtă „amețită, fără suflare și cu senzație de greață la stomac”, a scris în memoriile ei. Cântăreața își amintește despre această perioadă cu vertij ca fiind „enervantă și înspăimântătoare”.

Ea spune că nu putea să stea în picioare, să meargă sau să se concentreze. „Corpul meu se învârtea fără control”, dezvăluie ea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”