Este normal să te simți rău când începi tratamentul anti hipertensiune arterială?

Unele tratamente medicamentoase pot da la început reacții adverse. Informați imediat medicul curant despre ele.
  • Publicat:
Este normal să te simți rău când începi tratamentul anti hipertensiune arterială?
Poate da tratamentul hipertensiv reacții adverse? Foto: Shutterstock

Valorile tensiunii arteriale trebuie monitorizate constant. Hipertensiunea arterial se poate instala fără semne sau simptome evidente. În timp, însă pot apărea urme irecuperabile asupra stării de sănătății. Persoanele cu hipertensiune arterială riscă evenimente precum infarct miocardic, accident vascular cerebral etc. Tratamentul medicamentos hipertensiv se impune în combinație cu un stil de viață sănătos.

 

Indiferent de anii din buletin, dar mai ales pe măsură ce înaintăm în vârstă controalele medicale și testele de rutină sunt recomandate. Care sunt semnele de hipertensiunii arteriale la femeile în vârstă? ”Semnele de avertizare sunt aceleași ca și la bărbați, la toate vârstele. Dar situații în care simțim ceva sunt cazuri fericite pentru că astfel suntem avertizați că ar putea fi ceva în neregulă și putem merge la medic, care ne poate prescrie un tratament ce controlează valorile tensionale și ne ajută să ducem o viață normală, fără complicații” a explicat dr. Ana-Maria Vintilă, medic Cardiologie. Și totuși, atunci când se începe tratamentul medicamentos împotriva hipertensiunii arteriale mulți pacienți nu se simt tocmai bine. Iar unii dintre ei se pot descuraja. Ce se întâmplă, de fapt?

De ce pot apărea reacții adverse la începerea tratamentului hipertensiv?

”Organismul, creierul, se obișnuiește să funcționeze la valori tensionale mari. De aceea atunci când se instituie tratament antihipertensiv iar tensiunea scade spre normal, pacientul poate să nu se simtă bine într-o primă fază, până se reacomodează cu valorile tensionale normale” a mai explicat dr. Ana-Maria Vintilă. Așadar, informați medicul despre eventualele reacții adverse ale medicamentelor antihipertensive.

Ce reacții adverse ar putea apărea când începi să iei medicamente hipertensive?

Iată ce efecte adverse ar putea resimți unii pacienți recent diagnosticați cu hipertensiune arterial. ”Medicația antihipertensivă ar putea, în situații rare, să producă la începutul tratamentului o serie de reacții adverse – dureri de cap, amețeli, tulburări de echilibru, de concentrare, de vedere – până ce creierul se va obișnui cu valorile tensiunii mai reduse. Mai ales la persoanele în vârstă instituirea tratamentului antihipertensiv trebuie făcută cu grijă, deci și la doamnele în vârstă. Riscul este ca din cauza amțelii persoana respectivă să cadă și să se producă fracturi” a mai explicat medicul cardiolog.

Nu renunța la pastilele antihipertensiune, dar sfătuiește-te cu medicul curant

Atenție, medicii avertizează despre importanța continuării tratamentului medicamentos și anunțarea medicului curant despre efectele adverse. Este foarte important că această etapă de tratament să fie depășită și să nu se renunțe la tratamentul antihipertensiv. Organismul se va adapta la noi valori ale tensiunii arteriale și va fi protejat prin controlul hipertensiunii. ”Hidratarea corectă este foarte importantă, tot timpul și cu deosebire în această perioadă. Dacă apar alte simptome neplăcute, ele trebuie aduse la cunoștința medicală, acestea putând să nu aibă legătură cu tratamentul antihipertensiv” a mai menționat medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”