Cum afectează medicamentele pentru alergii organismul pe termen lung?

Află modul în care medicamentele pentru alergii pot afecta organismul pe termen lung. În timp ce unele medicamente sunt considerate sigure pentru utilizarea zilnică, altele ar trebui evitate pentru a preveni posibile efecte secundare neplăcute.
  • Publicat:
Cum afectează medicamentele pentru alergii organismul pe termen lung?
Cum afectează medicamentele pentru alergii organismul pe termen lung? Sursa foto: Shutterstock

Alergiile sunt o problemă comună pentru milioane de oameni din întreaga lume, iar medicamentele antialergice sunt adesea soluția pentru a reduce simptomele neplăcute. Cu toate acestea, pe măsură ce timpul trece, multe persoane care suferă de alergii se întreabă cum acest tip de medicamente le poate afecta organismul pe termen lung. În timp ce aceste medicamente pot fi foarte eficiente în combaterea simptomelor pe termen scurt, există unele îngrijorări cu privire la efectele lor pe termen lung.

În acest articol vei putea descoperi, mai în detaliu, cum funcționează medicamentele antialergice, cum afectează organismul pe termen lung și ce pot face persoanele care suferă de alergii pentru a minimiza riscurile asociate cu tratamentul lor.

Unele medicamente pentru alergii pot fi consumate zilnic

Disponibile atât pe bază de rețetă, cât și fără prescripție medicală, există o gamă largă de opțiuni de tratament împotriva alergiilor. Acestea includ antihistaminice, decongestionante, corticosteroizi, imunoterapie, inhibitori ai leukotrienelor, stabilizatori ai celulelor mastocitare și altele, potrivit Mayo Clinic.

Unele medicamente fără prescripție medicală sunt considerate potrivite pentru utilizarea zilnică pe termen lung. „Alergologii recomandă antihistaminice cu acțiune prelungită și non-sedative – cele care nu vă vor face somnoros – pentru utilizare zilnică”, scriu experții de la Cleveland Clinic.

Medicamentele pentru alergie pot avea efecte secundare

Experții sunt de părere că și medicamentele considerate sigure pentru utilizare zilnică pot avea efecte secundare nedorite. „Oamenii ar trebui să fie conștienți că medicamentele fără prescripție medicală nu sunt întotdeauna complet sigure”, spune Kelly Johnson-Arbor, toxicolog și director executiv interimar al National Capital Poison Center.

Potrivit Serviciilor Naționale de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, efectele secundare ale antihistaminicelor non-sedative includ gură uscată, dureri de cap și senzație de greață. Somnolența moderată este, de asemenea, enumerată ca posibil efect secundar, chiar și pentru anumite produse etichetate ca „non-somnolente”.

Anumite medicamente antialergice nu sunt sigure pentru utilizare zilnică

Unele medicamente pentru alergii ar trebui folosite doar ca soluție pe termen scurt pentru simptomele alergice. „Difenhidramina este de asemenea un antihistaminic, dar nu este recomandată pentru alergiile zilnice”, notează Cleveland Clinic. „Are o acțiune scurtă și este considerat un medicament cu puternic efect sedativ, ceea ce poate afecta activitatea zilnică și capacitatea de a conduce vehicule.”

La fel, decongestionantele, cum ar fi decongestionantul nazal oximetazolină, nu sunt considerate sigure pentru utilizare zilnică. „Eticheta acestui medicament specifică faptul că produsul ar trebui utilizat timp de maximum trei zile”, spune Johnson-Arbor.

Medicamentele pentru alergii prescrise trebuie luate conform prescripției medicului.

Unele medicamente antialergice pot provoca simptome de sevraj dacă le opriți brusc

Johnson-Arbor explică faptul că unele medicamente sunt recomandate doar pentru utilizare pe termen scurt deoarece pe termen lung pot provoca „un dezechilibru al substanțelor chimice din corp, care duce la agravarea congestiei nazale atunci când medicamentul este în cele din urmă întrerupt”.

Unele medicamente pentru alergii eliberate fără prescripție medicală, care sunt aprobate pentru utilizare zilnică, pot provoca alte efecte secundare neplăcute dacă le întrerupeți brusc. Unul dintre cele mai comune efecte este mâncărimea”, spune Johnson-Arbor.

Dacă intenționați să luați medicamente pentru alergii în fiecare zi pe o perioadă lungă de timp, toxicologii recomandă reducerea treptată a dozei atunci când sunteți gata să le opriți.

Surse: bestlifeonline.com, singlecare.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”