Chatbot pentru anxietate și depresie adresat supraviețuitorilor de cancer, dezvoltat de o echipă de la Universitatea din București

  • Publicat:
Chatbot pentru anxietate și depresie adresat supraviețuitorilor de cancer, dezvoltat de o echipă de la Universitatea din București
Sursa foto: @ Universitatea București, unibuc.ro

O echipă de la Universitatea din București a dezvoltat un chatbot pentru anxietate și depresie adresat supraviețuitorilor de cancer. Conform Ioanei Podina, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București și coordonator al Laboratorului de Științe Cognitive Clinice din cadrul aceleiași instituții, aproximativ 50% dintre supraviețuitorii de cancer se luptă cu depresia, anxietatea, stresul posttraumatic și teama de recurență a bolii.

În cadrul unui episod din Doza UB de Știință, Ioana Podina discută despre inteligența artificială și utilizarea acesteia în evaluarea stării de sănătate mintale și în prevenția bolilor psihice.

Pornită de la premisa că dezvoltarea modelului GPT3, sau ChatGPT, reprezintă un punct de turnură pentru inteligența artificială, prin aceea că aceasta începe să înțeleagă limbajul uman asemănător unui om, prezentarea Ioanei Podina abordează diversele feluri în care specialiștii din domeniul sănătății mintale pot utiliza acest fapt în favoarea lor.

Obiectivul principal al chatbot-ului aiCARE este acela de a testa un „agent terapeutic prin conversație” pentru anxietate și depresie. Beneficiarii principali sunt adulții supraviețuitori de cancer, beneficiarii secundari sunt adulții din populația generală sau la risc pentru cele două forme de patologie.

Bazându-se pe o tehnologie cu costuri mici și din ce în ce mai inteligentă prin interacțiunea frecventă cu utilizatorul, aiCARE are potențialul de a avea un impact semnificativ în ceea ce privește screeningul și asistența psihologică pentru sănătatea mintală.

Totuși, chatbot-ul în varianta lui actuală nu înlocuiește diagnosticul clinic stabilit de un specialist, ci este complementar acestuia. Altfel spus, poate indica necesitatea de a solicita ajutorul unui psiholog, psihoterapeut sau psihiatru.

În viitor, prin proiecte ulterioare, se poate continua validarea acestuia prin contrast cu diagnosticele efectuate de specialiști, ceea ce îl aduce mai aproape de utilizarea în scop de diagnostic.

Conform celor mai recente statistici ale Organizației Mondiale a Sănătății, una din opt persoane suferă la ora actuală de o tulburare de sănătate mintală, de regulă anxietate sau depresie. Și aceasta, așa cum spune Ioana Podina, se întâmplă și din cauza faptului că, de regulă, persoanele ajung la psiholog doar atunci când disconfortul emoțional devine prea intens. Ca urmare, accesul la diferite modalități de auto-screening al sănătății mintale ar permite utilizatorului să afle care este starea lui de sănătate și să îl determine să ia măsuri pentru prevenirea accentuării problemelor de sănătate mintală.

Echipa care a dezvoltat chatbot-ul este formată din:

  • Ioana Podina (coordonator al proiectului aiCARE)
  • Rareș F. Boian (conf. univ. dr. afiliat Departamentului de Matematică și Informatică al Universității Babeș-Bolyai)
  • Liviu P. Dinu (profesor doctor la Facultatea de Matematică și Informatică a Universității din București)
  • Ana-Maria Bucur (student doctorand în cadrul Școlii Doctorale Interdisciplinare a Universității din București, studii în Informatică și un master în Inteligență Artificială)
  • Diana Todea (student doctorand în cadrul Școlii Doctorale Interdisciplinare a Universității din București, licențiată ca psiholog și formată în psihoterapie)
  • Liviu-Andrei Fodor (asistent de cercetare în cadrul Laboratorului DATA din cadrul Institutului pentru Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată și doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Psihodiagnostic și Intervenții Psihologice Validate Științific)

Mai multe detalii sunt disponibile pe aicare.laboratorstiintecognitiveclinice.ro și în clipul video de mai jos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân