Ce ține în viață o relație: sexul sau încrederea și respectul reciproc?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce ține în viață o relație: sexul sau încrederea și respectul reciproc?
Foto: Envato

Relația de cuplu de durată nu înseamnă doar sex de calitate. Potrivit celor mai noi cercetări, trăinicia unei relații înseamnă și apreciere din partea partenerului, precum și sentimentul că „trageți la aceeași căruță” sau că sunteți „pe aceeași lungime de undă”.

Un sondaj recent realizat de site-ul britanic de dating Illicit Encounters pe un eșantion de 2.000 de bărbați și femei a scos la iveală care sunt cele mai importante aspecte apreciate de ambele sexe în privința actului sexual.

Astfel, femeile au declarat că sexul înseamnă pentru ele o legătură mai strânsă cu partenerul de cuplu, creșterea încrederii în sine, dar și o metodă de reducere a stresului. Pe de altă parte, bărbații au răspuns că lucrul cel mai plăcut la sex este… plăcerea fizică. Mai mult, aceștia au declarat că „primul act sexual cu o parteneră nouă” este cel mai incitant.

Totuși, aceste rezultate se leagă cumva de concluziile altor studii precedente ce au avut drept obiectiv descoperirea acelui lucru care menține vie flacăra unei relații, chiar și după ce „fiorul sexului a dispărut”.

Același sondaj a mai relevat că atât bărbații, cât și femeile acordă o importanță mare legăturii intime în general, care nu înseamnă doar act sexual, ci și gesturi de afecțiune, încredere, apreciere și respect pentru partener. Astfel, sexul pare să fie insuficient pentru a menține această conexiune pe termen lung într-o relație de cuplu.

Un studiu publicat în Journal of Sex Research confirmă aceste rezultate. Acesta arată că o combinație de intimitate sexuală și emoțională este secretul relației de lungă durată.

Persoanele care simt că sunt cu adevărat importante pentru partenerul lor, în ciuda imperfecțiunilor, defectelor și „ciudățeniilor” lor, au raportat niveluri mai ridicate de satisfacție în relația de cuplu. Și asta indiferent de frecvența cu care fac sex sau de comunicarea de zi cu zi.

Această concluzie este ilustrată și într-o metaanaliză publicată în Journal of Social and Personal Relationships, care a analizat 32 de studii privind satisfacția în cuplu. Potrivit acesteia, cuplurile care împărtășesc obiective comune raportează cea mai mare satisfacție. Sentimentul de unitate în scopul atingerii scopului comun pare să învingă sentimentele și conflictele naturale, ambivalente, care fac parte din orice relație.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân