Pierderea virginității: ce trebuie să știe și să facă înainte de primul contact sexual tinerii – sfatul ginecologului

Medicul ginecolog Ioan Boleac explică rolul informării corecte și al metodelor de contracepție și protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală
Pierderea virginității: ce trebuie să știe și să facă înainte de primul contact sexual tinerii - sfatul ginecologului
Ce trebuie să știe și să facă tinerii înainte de începerea vieții sexuale? Foto: Shutterstock

Unul dintre cele mai importante momente din viața fiecăruia dintre noi este reprezentat de debutul vieții sexuale. Acest moment are atât implicații psihologice pentru restul vieții dar poate avea și efecte asupra sănătății. Medicul ginecolog Ioan Boleac atrage atenția părinților despre importanța comunicării deschise pe teme de sexualitate cu copiii. Informarea corectă și respectarea unor reguli de contracepție ajută la prevenirea sarcinilor nedorite dar și la evitarea contactării bolilor cu transmitere sexuală.

CSÎD: De ce este important ca părinții să lase rușinea deoparte și să vorbească deschis cu copiii lor despre viața sexuală?

Dr. Ioan Boleac: Pentru că eu cred că ar trebui să primeze în fața acelei rușini siguranța copilului lor.

Nu este o rușine să fii virgin(ă). Adolescenții nu trebuie să cedeze presiunilor celor care fac glume pe această temă

CSÎD: Pierderea virginității… ce informații trebuie fetele și băieții care încă nu și-au început viața sexuală?

Dr. Ioan Boleac: Cele mai importante aspecte asupra cărora ar trebui să se informeze temeinic sunt protecția față de obținerea unei sarcini nedorite și protecția față de bolile cu transmitere sexuală.

CSÎD: De ce nu este o rușine să fii virgin?

Dr. Ioan Boleac: Cred că virginitatea cuiva nu ar trebui să aibă nici o legătură cu sentimentul de rușine, cred că este absurd așa ceva.

Se recomandă consultul unui specialist înainte de debutul vieții sexuale pentru sfaturi despre contracepție și protecție boli sexuale

CSÎD: Cum să debuteze în viața sexuală în siguranță fizică și psihică?

Dr. Ioan Boleac: Pentru ca un tânăr (indiferent de sex) să își înceapă viața sexuală în siguranță fizică și psihică mi se par importante 3 aspecte. În primul rând, ar fi bine să își înceapă viața sexuală doar atunci când se simte pregătit și cu cine se simte confortabil. În al doilea rând, este foarte important să se protejeze, atât față de o sarcină nedorită, cât și față de bolile cu transmitere sexuală. În al treilea rând, să caute informații despre metodele contraceptive din surse sigure, ce conțin informații oferite de specialiști în acest domeniu.

Dr. Ioan Boleac, foto arhivă
Dr. Ioan Boleac, medic ginecolog, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi
Mădălina Drăgoi
Senior Editor și Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile ... citește mai mult
TOP alimente care cresc libidoul
TOP alimente care cresc libidoul
Recomandare video
Acneea juvenilă: cum se îngrijește corect pielea cu acnee