De ce sunt bărbații distanți după actul sexual. Ce este disforia postcoitală sau tristețea post-sex

  • Publicat:
De ce sunt bărbații distanți după actul sexual. Ce este disforia postcoitală sau tristețea post-sex
Foto: Shutterstock

Deși a face dragoste se presupune că este o activitate plăcută pentru ambii parteneri, în cazul anumitor bărbați apare un fenomen ciudat de tristețe după încheierea actului sexual. Acesta poartă numele de disforie postcoitală sau tristețe post-sex și se manifestă printr-o distanțare sau stare de tristețe ori iritabilitate după ce se termină partida de amor, potrivit independent.co.uk.

Nu doar bărbații au astfel de sentimente, ci și femeile. O cercetare a psihologilor de la Universitatea din Queensland a arătat că aproape 50% dintre femei manifestă simptome de tristețe post-sex, cum ar fi nervozitatea sau chiar plânsul, la un moment dat în viață.  Se pare că la baza acestor simptome ar sta stresul psihologic sau abuzul sexual din copilărie, spun autorii cercetării.

În cazul bărbaților, disforia postcoitală se poate distinge prin agitație, nervozitate, dorința de a nu fi atinși de parteneră sau chiar de a părăsi încăperea unde a avut loc actul sexual. Alteori se poate manifesta prin lipsă de responsivitate sau privire în gol.

Aproape 20% dintre bărbații intervievați în cadrul unui studiu au declarat că au simțit sub o formă sau alta această tristețe post-sex în ultima lună, în timp ce 3-4% au astfel de stări în mod regulat.

Similar cercetărilor anterioare asupra femeilor, disforia postcoitală a fost asociată cu suferința psihologică, abuzul sexual din copilărie și disfuncțiile sexuale.

Cu toate acestea, cercetătorii spun că „nu e obligatoriu ca această tristețe să aibă la bază traume din copilărie sau abuzuri. Poate fi vorba pur și simplu de o scădere bruscă a anumitor hormoni după încheierea actului sexual care determină apariția acestor sentimente”, a explicat terapeutul sexual Denise Knowles.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân