Igiena după actul sexual: Lucruri pe care ar trebui și pe care NU ar trebui să le faci după sex

Iată câteva informații esențiale despre igiena după actul sexual și descoperă ce acțiuni sunt recomandate și care trebuie evitate pentru a-ți proteja sănătatea și a preveni eventualele infecții.
  • Publicat:
Igiena după actul sexual: Lucruri pe care ar trebui și pe care NU ar trebui să le faci după sex
Igiena după actul sexual: Lucruri pe care ar trebui și pe care NU ar trebui să le faci după sex Sursa foto: Shutterstock

Sexul poate fi o experiență intimă și plăcută, dar este important să acorzi atenție și îngrijire corpului tău după aceasta. De la a-ți menține igiena după actul sexual la prevenirea infecțiilor, există anumite lucruri pe care ar trebui să le faci și altele pe care ar trebui să le eviți după sex.

În acest articol, vom explora câteva recomandări pentru a-ți proteja sănătatea și a menține o bună igienă intimă după sex. Indiferent dacă ești într-o relație stabilă sau ai mai mulți parteneri, aceste sfaturi îți vor fi utile.

Spală-ți zona intimă după fiecare partidă de sex

Nu este necesar să te ridici imediat din pat și să te speli după o partidă de sex. Cu toate acestea, efectuarea unei curățări delicate după actul sexual poate oferi protecție împotriva infecțiilor, inclusiv a infecțiilor tractului urinar (ITU), atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Este recomandat să speli zona din jurul (nu în interiorul) organelor genitale cu apă caldă. Dacă dorești, poți utiliza și săpunuri blânde, dar în cazul în care ai pielea sensibilă sau deja ai o infecție, ar fi indicat să eviți utilizarea lor, deoarece acestea ar putea cauza uscarea sau iritarea zonei.

Evită dușul vaginal

Unele femei consideră că trebuie să curețe interiorul vaginului după actul sexual cu apă sau lichide preambalate. Adevărul este că dușul vaginal poate duce la mai multe infecții. Asta pentru că perturbă echilibrul natural al bacteriilor care protejează vaginul. Cea mai bună modalitate de a avea grijă de vagin după actul sexual este să-l lași în pace – se curăță singur în mod natural. De asemenea, trebuie să ții cont că un miros ușor este normal și nu indică neapărat prezența unei probleme.

Menține o rutină de îngrijire și curățare simplă

Pe lângă dușuri vaginale, există o mulțime de șervețele, creme și spray-uri care pretind că te pot ajuta să-ți reîmprospătezi zona intimă. Unele dintre ele sunt făcute cu săpunuri dure, detergenți, șampoane, parfumuri sau loțiuni care pot provoca iritații ale pielii. Limitează-te doar la o clătire delicată cu apă caldă după actul sexual și evită tampoanele, absorbantele, pudrele și spray-urile parfumate, în special dacă ai tendința de a face infecții.

Golește-ți vezica urinară

În timpul actului sexual, bacteriile pot ajunge în uretra, tubul care transportă urina din corp. Acest lucru poate crește șansele de a face o infecție. Atunci când urinezi, elimini acești germeni. Așadar, bucură-te de momente de tandrețe cu partenerul tău, iar apoi mergi la toaletă. Dacă ești femeie, atunci când te ștergi, fă-o din față în spate pentru a opri răspândirea bacteriilor.

Bea un pahar cu apă

Deoarece este o idee bună să urinezi după momentele intime, nu uita să bei apă. Atunci când te menții hidratat, vei urina mai des, ceea ce înseamnă că mai mulți germeni vor fi eliminați din corp înainte ca infecțiile să se instaleze.

Poartă haine lejere

Locurile calde și umede sunt locurile perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor. Așadar, poartă lenjerie intimă și haine care permit aerului să circule. Femeile ar trebui să evite în special chiloții prea strânși. Chiloții din bumbac sunt potriviți atât pentru bărbați, cât și pentru femei – permit pielii să respire și absorb umiditatea. Sau poți să nu porți deloc lenjerie intimă atunci când te culci.

Spală-ți mâinile

Este cea mai bună modalitate de a scăpa de bacteriile pe care le poți lua atingând propriile organe genitale sau ale partenerului tău. Acest lucru este crucial pentru a opri răspândirea infecțiilor. Spală-te cu săpun și apă, și fă din asta o rutină în timpul curățării post-sex.

Curăță jucăriile sexuale

După ce le-ai folosit, bacteriile și alte microorganisme pot persista pe aceste dispozitive. Acest lucru înseamnă că jucăriile tale ar putea răspândi boli cu transmitere sexuală și alte infecții. Curăță fiecare jucărie după fiecare utilizare – verifică instrucțiunile de curățare de pe ambalaj. Este mai bine să nu împrumuți jucăriile tale sexuale cu alte persoane – astfel poți evita transmiterea bacteriilor de la unul la altul.

Ai grijă de infecțiile cu candida

Partenerii se pot infecta reciproc cu candida în timpul sexului. Deci, dacă observi simptomele – mâncărime, arsură sau scurgeri dense și albe din vagin sau penis – tratează-le înainte de a continua activitatea sexuală. Discută cu medicul tău dacă crezi că ai o astfel de infecție.

Gândește-te să te testezi împotriva bolilor cu transmitere sexuală

Dacă ai o viață sexuală activă, în special dacă ai avut un partener nou, este o idee bună să te testezi pentru bolile cu transmitere sexuală. De multe ori, aceste infecții nu prezintă simptome, așa că testarea este singura modalitate de a ști sigur dacă ai o astfel de infecție. Poți, de asemenea, să fii atent la simptome precum scurgeri, durere, vezicule, răni, pete sau umflături în zona genitală.

Ești însărcinată? Fii mai precaută

De obicei, sexul este sigur în timpul sarcinii, dar există un risc mai mare de a contracta infecții precum infecțiile tractului urinar în această perioadă. Prin urmare, este foarte important să ai grijă de aspectele de bază după actul sexual – urinează după, spală zona din jurul vaginului și bea apă. Încurajează-ți partenerul să facă același lucru.

Surse: webmd.com, lelo.com, bensnaturalhealth.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân