Igiena intimă corectă: cum să te îngrijești și ce e bine să eviți

  • Publicat:
Igiena intimă corectă: cum să te îngrijești și ce e bine să eviți
Sursa foto: shutterstock

Poate părea incredibil, însă specialiștii avertizează că majoritatea femeilor nu acordă o atenție sporită igienei intime, așa cum ar fi firesc. Când tocmai această zona ar trebui tratată cu o mai mare grijă decât celelalte zone ale corpului. Fără perdea, iată care sunt principiile de bază pentru o igienă intimă corectă, dar și ce ar fi indicat să eviți!

Igiena intimă corectă: recomandări utile

Iată câteva dintre sfaturile specialiștilor atunci când vine vorba de o îngrijire simplă, eficientă și delicată a zonei intime:

Spălatul regulat

Să faci baie sau duș zi de zi este esențial pentru toată lumea. Obiceiul de a sări peste duș poate duce la diverse infecții precum cele fungice sau uscăciune. Curățarea părților intime, deopotrivă, este la fel de necesară ca și îmbăierea regulată.

Curățarea adecvată

Zona intimă este mai delicată, astfel că necesită îngrijire suplimentară. Pe lângă baia obișnuită, specialiștii încurajează curățarea zonei intime de 2-3 ori pe zi. Îndeosebi în timpul ciclului menstrual, atunci când avem nevoie să ținem musai infecțiile la distanță.

De asemenea, evită folosirea săpunului, detergenților puternici sau produselor parfumate atunci când îți cureți părțile intime încât pot destabiliza flora și pot provoca infecții grave.

Ștergerea corectă

O altă greșeală pe care o fac multe dintre femei: după urinare, se șterg incorect, și anume dinspre regiunea anală spre cea vaginală. Total greșit! Zona vaginală trebuie ștearsă dintre vagin spre regiunea anală. În acest fel vei putea preveni și apariția infecțiilor vaginale nedorite.

Curățarea zonei intimă cu ajutorul ingredientelor naturale

Chimicalele artificiale predispun vaginul la anumite afecțiuni. Substanțele chimice naturale însă, precum acidul lactic, ajută la menținerea echilibrului pH-ului.

De altfel, medicii nu recomandă nici dușurile intime interne sau irigatoarele căci pot perturba și acestea echilibrul florei naturale a vaginului.

Schimbarea zilnică a lenjeriei intime și alegerea articolelor din bumbac

Dă și tu prioritate bumbacului atunci când alegi lenjeria intimă. Acesta va lasă pielea să respire și va permite și circulația aerului. Desigur că nu este interzisă nici lenjeria cu compoziție din dantelă sau satin, însă pe aceea rezerv-o pentru momentele speciale, și nu o purta mai mult de câteva ore.

Îngrijirea mai atentă în timpul ciclului menstrual

Spală zona intimă de 3-4 ori pe zi, în funcție de abundența scurgerilor, un nou factor care poate favoriza dezvoltarea bacteriilor. Mai mult, alege protecția potrivită, dar și fluxul menstruației. De pildă, poți opta pentru un absorbant intern în timpului zilei și de unul extern, cu aripioare, pe timpul nopții.

Alegerea hainelor potrivite

Hainele prea strâmte generază un mediu umed și cald, fapt ce poate conduce la apariția infecțiilor fungice. Mai ales după ce faci sport, schimbă lenjeria intimă, dar și hainele. Alege țesături lejere și din bumbac, țesături ce permit circulația aerului.

Surse: PharmEasy, Times of India, HealthLine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân