Untul sau uleiul de măsline – care e mai sănătos și care îngrașă mai tare?

Ulei de măsline sau unt - care este mai sănătos? Grăsimile fac parte dintr-o alimentație echilibrată și trebuie consumate cu măsură. Atât uleiul, cât și untul pot fi introduse în dietă. Află care este mai bun!
  • Publicat:
Untul sau uleiul de măsline - care e mai sănătos și care îngrașă mai tare?
Sursa foto: Shutterstock

Tartine cu unt sau bruschete cu ulei de măsline? Pe de o parte untul, bogat în calciu, de cealaltă parte uleiul de măsline, ridicat în slăvi de toți nutriționiștii. Care este cea mai sănătoasă alegere?

Din punct de vedere medical, uleiul de măsline este mai sănătos decât untul. Dar dacă ne raportăm la valoarea nutritivă, cele două alimente se află pe relativ aceeași treaptă în privința caloriilor. Mai mult, untul e un pic mai slab caloric decât uleiul – 700 de calorii untul, 880 de calorii uleiul, la 100 de grame, respectiv mililitri.

De ce preferăm uleiul de măsline?

… pentru că este foarte bogat în antioxidanți și conține grăsimi monosaturate. Studiile au arătat că uleiul extravirgin de măsline protejează împotriva bolilor cardiovasculare reducând nivelul colesterolului LDL („rău”) și crescând cantitatea de colesterol HDL („bun”) în sânge.

De asemenea, potențialul anticancerigen al grăsimilor monosaturate este demonstrat științific. Mai mult decât atât, acestea pot preveni depresia și reduc riscul de demență. 

O cercetare recentă, publicată în European Journal of Clinical Nutrition, sugerează că ar trebui să consumăm zilnic 2 lingurițe de ulei extravirgin de măsline, timp de o săptămână, pentru ca nivelul de antioxidanți în sânge, în special fenoli, să crească.

Untul în exces îți afectează inima

De cealaltă parte, untul, care este o grăsime saturată, poate ridica nivelul de LDL în sânge, sporind riscul de afecțiuni cardiace.

Grăsimile saturate, care se găsesc și în carnea grasă de vită, porc, miel, frișcă, înghețată și orice alt produs lactat gras, favorizează formarea de depozite de grăsime pe pereții arterelor, blocând astfel circulația sângelui.

Placă arterială poate bloca atât circulația sângelui către inimă, provocând infarctul miocardic, cât și circulația sângelui către creier, caz în care poate să apară atacul vascular cerebral.

Și untul, și uleiul aduc creșteri ponderale

De reținut însă că, oricât de sănătos ar fi, uleiul de măsline are și el anumite dezavantaje. Consumat în neștire, poate să te îngrașe în aceeași măsură ca untul. Saturate sau monosaturate, grăsimile au un conținut caloric mare.

Prin urmare, dacă pentru sănătate uleiul extravirgin de măsline este mai bun decât untul, pentru siluetă amândouă pot fi la fel de periculoase dacă sunt consumate în exces.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân