Alimentul plin de fier și vitamina B care poate preveni depresia. E rareori consumat de români, pentru că e prea scump

  • Publicat:
  • Actualizat:
Alimentul plin de fier și vitamina B care poate preveni depresia. E rareori consumat de români, pentru că e prea scump
Sursa foto: Shutterstock

Carnea de vită ar putea fi alimentul ideal pentru cei care vor să țină la distanță depresia sau cei care se confruntă deja cu ea. Potrivit unui studiu recent, carnea de vită, un aliment bogat în fier și vitamine din grupul B, poate reduce riscul de depresie prin reglarea anumitor procese chimice la nivelul creierului. 

Carnea de vită are capacitatea de a sprijini buna funcționare a creierului

Cercetătorii au studiat datele medicale provenite de la 440.000 de persoane, stocate în baza de date UK Biobank, și de la 45.000 de persoane cu depresie. Astfel, ei au descoperit că persoanele care obișnuiesc să consume rareori carne de vită prezintă un risc dublu de a dezvolta tulburări depresive.

Potrivit studiului, publicat în Journal of Affective Disorders, alimentele care conțin cantități mari de proteine, vitamina B, fier și zinc, așa cum este carnea de vită, au potențialul de a sprijini buna funcționare a creierului.

Din păcate, carnea de vită este rareori consumată de români, din cauza prețului destul de piperat în comparație cu alte tipuri de carne.

Spre exemplu, un kilogram de mușchi de vită (partea cea mai sănătoasă) costă peste 100 de lei kilogramul, în comparație cu cotletul de porc, spre exemplu, care costă aproximativ 25 de lei kilogramul sau pieptul de pui, al cărui preț nu depășește 30 de lei kilogramul. Desigur, se poate opta pentru pulpă, spate sau cotlete de vită, variante ceva mai accesibile, până în 50 de lei kilogramul, dar chiar și așa costurile sunt destul de ridicate pentru buzunarele greu încercate în aceste vremuri.

Atunci când o persoană nu are un aport suficient de vitamina B12 (din carne, ouă, lapte, cereale, pește), acizi grași Omega 3 și proteine, anumite enzime pot fi compromise, modificând inclusiv activitatea neuronală. Acest fenomen poate sta la baza anxietății, pierderilor de memorie, a tulburărilor de somn sau a depresiei, explică dr. Monique Richard.

Alimentele stării de bine

Mai departe, medicul oferă ca exemplu aminoacidul numit triptofan, foarte important în producția de serotonină, un neurotransmițător asociat cu buna dispoziție, dar și cu somnul de calitate, esențial pentru prevenirea tulburărilor afective și a bolii Alzheimer. Exemple de alimente care conțin triptofan sunt fulgii de ovăz, nucile, semințele, carnea de curcan.

De asemenea, zincul joacă un rol important în reglarea nivelului de cortizol, numit și hormonul stresului. Pentru a ține sub control stările de nervozitate, tristețe, apatie, este indicat să consumăm mai des carne roșie de calitate, fructe de mare, scoici, nuci, cereale integrale, alimente care conțin mult zinc.

Un alt mineral de importanță majoră pentru creier este magneziul, care reglează nivelul de serotonină, dopamină, noradrenalină. Îl găsim în legume cu frunze verzi, nuci, semințe, cereale, fasole, ciocolată neagră.

Nu în ultimul rând, seleniul – pe care îl găsim din abundență în carne de pui, carne de vită, pește, ouă – previne stresul oxidativ, inclusiv la nivelul creierului, motiv pentru care trebuie să consumăm cât mai des alimente care conțin acest mineral, dacă vrem să ținem la distanță depresia, anxietatea și alte tulburări psiho-emoționale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân