Cafeaua care protejează creierul. Cum ar putea un espresso pe zi să reducă riscul de demență

  • Publicat:
Cafeaua care protejează creierul. Cum ar putea un espresso pe zi să reducă riscul de demență
Foto: Shutterstock

Consumul unei cești de espresso în fiecare zi ar putea reduce riscul de instalare a bolii Alzheimer – cea mai frecventă formă de demență – sau de accelerare a evoluției bolii, arată un nou studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Potrivit oamenilor de știință italieni de la Universitatea Verona, compușii activi din această băutură tare descompun proteinele nocive pentru creier (proteine tau), având astfel efect protector la nivel cerebral.

Un espresso pe zi are efect neuroprotector

În cazul persoanelor sănătoase, proteinele tau ajută la stabilizarea structurilor din creier, dar, din motive care nu sunt încă știute, acestea se pot lipi unele de altele, formând fibrile care perturbă funcția neuronală și cresc riscul de tulburări cognitive specifice demenței.

Prin prevenirea acestui fenomen, cercetătorii cred că riscul de boli neurodenegerative ar fi redus semnificativ, iar consumul unei cești de espresso zilnic poate fi benefic în acest sens.

„Cafeaua espresso este printre cele mai cunoscute băuturi la nivel mondial, iar consumul de espresso a devenit un obicei în multe țări datorită gustului său plăcut. Atunci când este consumată cu moderație, această băutură tare ar putea avea efecte benefice datorită compușilor care acționează ca modulatori ai agregării și neutralizării toxicității proteinelor tau”, explică Mariapina D’Onofrio, autoarea principală a studiului.

Potrivit savanților, compușii activi din espresso care pot traversa bariera dintre sânge și creier pentru a oferi efecte neuroprotectoare sunt cofeina și genisteina.

Nu faceți exces de cofeină! Care sunt riscurile

Consumul de cafea are efecte benefice incontestabile asupra sănătății, datorită antioxidanților prețioși din boabele de cafea.  Dar, pe de altă parte, cofeina nu este tocmai indicată în diverse circumstanțe, putând agrava simptomele anumitor afecțiuni.

Cafeaua espresso are o concentrație ridicată de cofeină și trebuie consumată cu moderație, mai ales de persoanele care suferă de anumite probleme de sănătate.

Se recomandă consumul cu moderație de cafea sau chiar evitarea acesteia de către persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil, afecțiuni cardiace (aritmie, hipertensiune), insomnie, anxietate sau atacuri de panică.

Sănătatea cardiovasculară nu este afectată de consumul a până la 300 mg de cofeină pe zi. O ceaşcă espresso conţine în medie 90 mg de cofeină. A consuma cofeină în doze mai mari de 300 mg, adică mai mult de 3 cești de cafea espresso pe zi, poate provoca efecte negative. Printre acestea se numără tahicardia, creşterea tensiunii arteriale, anxietatea, insomnia, absorbţia redusă de calciu şi fier.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân