Boala neurologică de care suferă actorul Brad Pitt. Medic psihiatru: Poate fi declanșată de consumul de alcool

  • Publicat:
Boala neurologică de care suferă actorul Brad Pitt. Medic psihiatru: Poate fi declanșată de consumul de alcool
Sursa foto: profimediaimages.ro

Brad Pitt (58 de ani) a declarat recent că suferă de o afecțiune neurologică numită prosopagnozie, care constă în inabilitatea de a recunoaște fețe. Deși actorul nu a primit în mod oficial acest diagnostic, el spune că îi este foarte dificil să recunoască fețele oamenilor, iar asta îi afectează relațiile cu cei din jur, deoarece aceștia cred că și-a inventat afecțiunea. „Nimeni nu mă crede”, a declarat el într-un interviu pentru revista GQ

Cum se manifestă prosopagnozia

Potrivit medicului psihiatru Gabriel Diaconu, există 2 tipuri de prosopagnozie, în funcție de partea din creier afectată.

O variantă este aperceptivă, adică o inabilitate de a observa trăsăturile feței. Cealaltă variantă este amnestică. Adică le observi, dar le uiți.

Varianta aperceptivă implică o parte a creierului temporal absolut specială, care se cheamă gir fusiform. Cealaltă are drept cauză afectarea polului anterior al aceluiași lob temporal.

Persoanele care suferă leziuni, din orice cauză, a uneia, celeilalte sau ambelor părți din cortexul temporal vor avea probleme fie să recunoască, fie să identifice, fie să-și aducă aminte de fețe familiare, explică Gabriel Diaconu.

O altă personalitate care a suferit de prosopagnozie a fost faimosul neurolog Oliver Sacks. Printre posibilele cauze ale acestei afecțiuni s-ar putea număra consumul abuziv de stimulente și cocaină, precum și migrenele cu aură.

Primul meu pacient cu prosopagnozie a fost o femeie de aproximativ 60 de ani, venită într-o gardă la Spitalul Municipal, care-și pierduse conștiența pe stradă și venise cu ambulanța. Era foarte drăguță, am intrat, am făcut cunoștință, i-am luat o scurtă anamneză și mi-am dat seama că n-aveam tensiometrul la mine. M-am dus înapoi la cabinetul asistentelor să-l iau și, când m-am întors, se uita mirată la mine.

Cine sunteți dumneavoastră? Am ridicat sprâncenele, tocmai ce plecasem. Vocea e familiară, dar nu vă recunosc. (…) Doamna avea o meteahnă, de fapt mai multe. Meteahna ei se numea consum prelungit și abuziv de bere, pe care o îndoia cu vin de proastă calitate. Anii lungi de alcool îi arseseră, la propriu, lobul temporal, până când a făcut o criză convulsivă pe stradă, povestește medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Consumul de alcool, o posibilă cauză a bolii de care suferă Brad Pitt

O persoană care suferă de prosopagnozie poate manifesta simptome diferite, în funcție de sindromul psihiatric generat de afecțiune.

„Prosopagnozia poate genera două sindroame psihiatrice aparte, mai exact Capgras și Fregoli, sau ceea ce noi numim paramnezii reduplicative. Paramneziile sunt false identificări mnestice, sau de memorie. Se mai numesc, ingenios, iluzia sosiilor, mărturie a faptului că vederea este cumva implicată.

În Capgras persoana crede, delirant, că o persoană cunoscută, sau un membru al familiei, a fost înlocuit de o sosie, ale cărei intenții de obicei sunt malițioase, rareori neutre. Se conjugă acest sindrom cu credințe paranoide, adeseori, că intrusul vrea să îi fure lucruri, averea, sau să-i facă rău.

Un criteriu ușor de diagnostic e să rogi sosia să treacă în spatele unui panou și să vorbească pacientului. Îi va recunoaște cu ușurință vocea, dar nu-i va recunoaște fața.

Mai rar, și nu mai puțin fabulos, e varianta Fregoli, în care persoana (cu prosopagnozie) crede că persoane străine sunt de fapt cunoscuți deghizați. Se întâmplă în parafrenii, sau sindroame organice involutive mai avansate, sau în episoade psihotice acute.

Mie mi s-a întâmplat la începutul carierei, într-o gardă, în care o domnișoară proaspăt adusă de la alt spital după ce-am început discuția deodată se uită la mine și mă întreabă de ce nu m-ai sunat aseară?, foarte familiar. I-am explicat că e prima oară când ne vedem, la care mi-a făcut dibaci cu ochiul și mi-a spus ei, lasă, văd bine că te-ai costumat în doctor, dar eu știu de fapt cine ești. Din păcate pentru ea, nu știa (anosognozie) că are un episod acut de manie, din păcate pe fondul unui accident vascular cauzat de două obiceiuri, unul sănătos altul ba: folosirea de contracepție orală, respectiv fumatul.

Are Brad Pitt prosopagnozie? Foarte probabil. Are vreo legătură cu lunga lui bătălie cu consumul de alcool? Mai mult decât posibil.

Etilismul, în România, continuă să fie endemic, respectiv afectează viața a sute de mii de români. Unii dintre care vor trăi mai mult sau mai puțin cu lobul temporal bușit, cu simptome care mai de care mai diverse, pe care le vor duce ocazional la doctor. Cu care prilej n-o să-i recunoască fața, sau n-au să și-o aducă aminte.

Din păcate nu avem soluții terapeutice pentru astfel de sindroame de tip paramnestic, în mică măsură corectabile terapeutic, și doar cât privește complicațiie lor, fie că sunt în calitatea vieții, respectiv ocazionalele convulsii sau episoade confuzionale. Când sunt de cauză toxică, poți să adresezi toxina. Când sunt de cauză metabolică, asemenea. Când deja dauna organică e constituită, prea puțin mai e de făcut”, spune medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”