Alimentul aparent sănătos care te poate îmbolnăvi de cancer. Medicii recomandă să îl mâncăm de 2 ori pe săptămână

Consumul de pește ar putea crește cu până la 30% riscul de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele. De vină ar fi metalele toxice pe care le conține.
  • Publicat:
Alimentul aparent sănătos care te poate îmbolnăvi de cancer. Medicii recomandă să îl mâncăm de 2 ori pe săptămână
Sursa foto: Profimediaimages.ro

Medicii ne sfătuiesc să mâncăm pește de două ori pe săptămână, deoarece acest aliment abundă în acizi grași Omega 3 cu numeroase beneficii. Însă, pe cât de sănătos este acest aliment, pe atât de periculos poate fi dacă alegem sortimente contaminate cu substanțe care au potențial cancerigen. 

Un studiu recent publicat în revista Cancer Causes & Control arată că apariția melanomului, cea mai agresivă formă de cancer de piele, ar putea fi favorizată de consumul a două porții de pește pe săptămână. Cercetătorii atrag însă atenția că nu trebuie să renunțăm la acest aliment sănătos, ci să alegem mai cu atenție soiurile de pește pe care alegem să le consumăm.

Peștele face parte din orice regim alimentar sănătos și este recomandat de toți nutriționiștii. Dar trebuie să avem grijă ce pește alegem, deoarece unele sortimente pot conține metale grele care cresc riscul de cancer, atenționează cercetătorii de la Universitatea Brown.

Potrivit acestora, persoanele care consumă săptămânal 300 de grame de pește au un risc cu 28% mai mare să dezvolte melanom.

Aceste rezultate vin în contradicție cu sfaturile medicilor, și anume de a consuma 2 porții de pește pe săptămână, însă autorii studiului subliniază că sunt necesare investigații suplimentare pentru a fi stabilită o relație de cauzalitate.

Totodată, ne sfătuiesc să nu renunțăm la pește de teama cancerului, dar să fim un pic mai atenți la sortimentele pe care le alegem. Asta, deoarece o posibilă legătură între consumul de pește și apariția cancerului ar putea fi conținutul mare de metale grele și alte substanțe toxice cu potențial cancerigen din anumite soiuri de pește.

Credem că rezultatele pe care le-am obținut pot fi atribuite contaminanților din pește, cum ar fi arsenicul, mercurul, dioxinele și bifenilii policlorurați, a declarat dr. Eunyoung Cho, autorul studiului și medic dermatolog.

În cadrul studiului au fost luați în calcul factori precum greutatea, dieta, fumatul, consumul de alcool și istoricul familial de cancer. Cu toate acestea, numărul alunițelor, culoarea părului, istoricul de arsuri solare, obiceiurile de expunere la soare și utilizarea cremei de protecție solară nu au fost factori luați în calcul în cadrul studiului.

Din acest motiv nu poate fi stabilită momentan o relație de cauzalitate, fiind necesare studii aprofundate pentru confirmarea teoriei privind consumul de pește cu conținut ridicat de contaminați și riscul de cancer de piele sau alte forme de cancer, au concluzionat cercetătorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân