A stat 17 zile în comă și e la un pas să-și piardă vederea, după ce a luat medicamente pentru dureri menstruale

O tânără care lua pastile pentru durerile menstruale a avut o reacție severă la ibuprofen. Ce a pățit femeia îi putea fi fatal!
  • Publicat:
A stat 17 zile în comă și e la un pas să-și piardă vederea, după ce a luat medicamente pentru dureri menstruale

O femeie din Brazilia susține că a fost plasată în comă indusă timp de 17 zile după ce a suferit o reacție rară la ibuprofen. Această reacție adversă i-a provocat arsuri severe interne. În 2011, Jaqueline Gmack, în vârstă de 31 de ani, din Papanduva, a luat pastile cu ibuprofen pentru a-și ameliora durerile menstruale. În decurs de 48 de ore a dezvoltat simptome grave care i-au schimbat viața.

Efecte adverse de la ibuprofen

Totul a început cu o ușoară mâncărime la ochi și bășici sângerânde în interiorul gurii. Pe măsură ce simptomele s-au agravat, Jaqueline a fost transportată de urgență la spital, unde starea ei s-a deteriorat rapid. Ea a dezvoltat bășici pe toată fața, ajungând să nu mai poată vedea corect. Medicii au diagnosticat-o cu sindromul Stevens-Johnson (SJS), o afecțiune rară a pielii care poate fi declanșată de anumite medicamente, inclusiv ibuprofen.

Sindromul Stevens-Johnson: O boală rară și periculoasă

Sindromul Stevens-Johnson provoacă o reacție excesivă a sistemului imunitar la un declanșator, cum ar fi un medicament. Acesta ataca pielea sănătoasă, mucoasele, ochii și organele genitale. Fără tratament, această afecțiune poate fi fatală în aproximativ 10% din cazuri. Jaqueline a fost plasată în comă indusă pentru a minimiza daunele și a primi îngrijiri intensive.

Recuperarea după reacția alergică la ibuprofen

După trezirea din comă, Jaqueline a realizat amploarea tragediei prin care trecuse.

„Era ca și cum aș fi fost arsă din interior spre exterior”, a mărturisit ea.

Întregul corp îi era bandajat, vederea îi era complet încețoșată și avea un tub în gât. Deși a supraviețuit, vederea ei s-a recuperat doar parțial, aproximativ 40%, în ciuda numeroaselor intervenții chirurgicale.

Jaqueline a fost supusă la 24 de operații, inclusiv transplanturi de cornee, celule stem și membrană amniotică. Tratamentul continuă, iar în prezent are controale de două ori pe săptămână, pentru a-i monitoriza starea ochilor.

Reflectând asupra încercării prin care a trecut, Jaqueline a spus:

„Cel mai dificil obstacol de depășit este să știu că nu voi mai avea niciodată vederea pe care am avut-o odată. Îmi doresc să găsesc un leac pentru a vedea din nou, dar mă simt ca o războinică.”

Tânăra își continuă viața cu mult curaj și speranță, deși impactul fizic și emoțional al sindromului Stevens-Johnson rămâne o provocare constantă.

Sursă – https://www.dailymail.co.uk/health/article-13387655/Woman-31-left-burning-inside-17-day-coma-taking-ibuprofen-period-pains.html

Sursă foto – New Africa / Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc