3 nutrienți de ajutor pentru femeile la menopauză – studiu

Unele vitamine pot ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei și la susținerea sănătății generale.
  • Publicat:
3 nutrienți de ajutor pentru femeile la menopauză - studiu
foto Stutterstock

40% din perioada de viață a femeilor este petrecută sub egida menopauzei .Simptomele cu care se confruntă femeile aflate la menopauză pot fi diferite, fie sunt extrem de severe, fie sunt de intensitate minoră. Pe măsură ce nivelul de estrogen din organism scade, riscul de a dezvolta unele afecțiuni precum osteoporoză, boli de inimă sau incontinență urinară, poate crește. 

Acizii grași Omega 3 – nu uitați să-i consumați des

Beneficiile terapeutice ale acizilor grași omega-3, pe care îi regăsim din abundență în anumite uleiuri de pește, sunt de mult timp cunoscute. Un studiu publicat în „Menopause Journal” a sugerat că omega-3 ajută la reducerea frecvenței bufeurilor la femeile aflate la menopauză. Un aport optim de omega-3 poate echilibra dereglările hormonale și poate diminua starea de depresie și alte fenomene asociate menopauzei.

Vitaminele B6, B12 și E – căutați să le aveți din plin în dietă în perioada menopauzei

Vitamina B-6 (piridoxina) ajută la producerea serotoninei, o substanță chimică responsabilă pentru transmiterea semnalelor cerebrale, recunoscută și ca „hormonul fericirii”. Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, nivelul serotoninei scade, iar acest proces poate fi responsabil pentru schimbările frecvente de dispoziție în menopauză.

B-12 este o vitamină solubilă în apă ce poate fi găsită în multe alimente, fiind necesară pentru menținerea sănătății oaselor și a creierului prin protejarea celulelor nervoase. Odată cu trecerea timpului, corpul își pierde o parte din capacitatea de a absorbi vitamina B-12, iar deficitul poate crește.

Vitamina E – ajută la combaterea stresului

Vitamina E este un antioxidant care ajută la combaterea radicalilor liberi care dăunează celulelor din organism și contribuie la scăderea inflamației. Unele cercetări au arătat că vitamina E poate ajuta la ameliorarea stresului, reduce stresul oxidativ și totodată, scade riscul de depresie.

Un studiu realizat chiar sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție a arătat că adoptarea unui stil de viață echilibrat, însoțit de activitate fizică în mod regulat și un regim alimentar bogat în vitaminele B sau E, precum și în estrogeni vegetali (fitoestrogeni), poate ameliora simptomatologia asociată perioadei de post-menopauză. Datorită hameiului, unul dintre ingredientele berii care conține un grup foarte important de fitoestrogeni de natură vegetală, berea este un astfel de aliment și poate fi introdusă în dieta zilnică, bineînțeles în cantități moderate. Astfel, consumul moderat de bere, definit prin 330 ml/zi pentru femei, poate diminua bufeurile de căldură asociate stării post-menopauză și poate ameliora peste 65% din simptomele fizice specifice acestei perioade, cum ar fi: durerile musculare, senzația de oboseală, pielea uscată sau scăderea forței musculare.

Calciul – suport pentru oase

Un aport corespunzător de calciu poate combate pierderea osoasă în cazul femeilor aflate în pre-monopauză și post-menopauză și, totodată, posibilele fracturi la femeile aflate în post- menopauză cu vârsta de peste 60 de ani.

Calciul este considerat o componentă cheie a oricărui regim terapeutic pentru protecția osoasă. Aportul necesar pentru majoritatea femeilor aflate în perioada de post-menopauză este de 1.200 mg/zi. Conform unei cercetări realizate de „The North American Menopause Society”, cea mai bună sursă de calciu se află în alimentele pe care le consumăm, cu precădere în produsele lactate, precum laptele, iaurtul sau brânza.

Surse:

https://journals.lww.com/menopausejournal/Abstract/2009/16020/Effects_of_ethyl_eicosapentaenoic_acid_omega_3.22.aspx

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Substanţele care pot creşte cu 80% riscul de avort
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar ar putea fi gata până în anul 2030