Menopauza prematură – cauze, simptome şi tratament

Vârsta la care o femeie ajunge la menopauza variază în funcţie de specificaţiile fiecăreia, astfel că acest interval poate oscila de la 40 la 55 de ani, fiind influenţat şi de o multitudine de factori precum cei genetici, stilul alimentar, fumatul sau anumite tulburări endocrine şi hormonale.
Menopauza prematură - cauze, simptome şi tratament

Un proces biologic firesc, menopauza este considerată o etapă de referinţă a vârstei de mijloc a femeii, care aduce cu sine nu doar schimbări fizice şi anatomice drastice, ci şi de natură emoţională, comportamentală sau socială. În mod normal, atunci când organismul feminin evoluează în mod sănătos, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50 – 51 de ani, este marcată de încetarea menstruaţiei şi de încheierea producerii de hormoni sexuali, estrogen şi progesteron, de către ovare.


Vârsta la care o femeie ajunge la menopauza variază în funcţie de specificaţiile fiecăreia, astfel că acest interval poate oscila de la 40 la 55 de ani, fiind influenţat şi de o multitudine de factori precum cei genetici, stilul alimentar, fumatul sau anumite tulburări endocrine şi hormonale.
Atunci când se manifestă înaintea vârstei de 40 de ani, menopauza este considerată prematură, iar dacă depăşeşte 55 de ani – tardivă.

Menopauza prematură – simptome

Potrivit statisticilor generale, 1 din 1000 de femei cu vârsta cuprinsă între 15-29 ani şi 1 din 100 de femei de 30-39 de ani sunt afectate de menopauza prematură, care se manifestă iniţial sub forma menstrelor neregulate (până când acestea dispar complet), bufeuri, iritabilitate, creşterea în greutate, uscăciunea vaginală sau scăderea libidoului.

Menopauza prematură – cauze şi implicaţii

În majoritatea cazurilor, menopauza prematură apare pe fondul tulburărilor autoimune aparent necorelate: sistemul imunitar percepe anumite părţi ale corpului ca pe un inamic şi produce anticorpi pentru distrugerea acestora. Bolile tiroidiene sau artrita reumatică sunt un exemplu în acest sens, afectând funcţionarea corectă a ovarelor şi procesul de ovulaţie.

“Factorii genetici au şi ei o valenţă importantă în apariţia acestei tulburări: modificările ADN ale cromozomilor X, istoricul familiei sau deficienţa de ovule încă de la naştere se află pe lista celor mai comune disfuncţii genetice care determină funcţionarea dezechilibrată a sistemului de reproducere” susţine dr. Irina Oproiu, medic obstetrică-ginecologie în cadrul Gynera Fertility Center.

Alte motive ale apariţiei menopauzei premature:

– chimioterapie sau radiaţiile împotriva cancerului

– un indice de masă corporal sau nivel de colesterol foarte ridicat

– infecţiile virale,

epilepsia sau sindromul Turner (un defect cromozomial ce împiedică dezvoltarea corectă a ovarelor)

Din păcate, nu există un tratament care să vindece sau să prevină apariţia menopauzei premature, astfel ca majoritatea femeilor care sunt diagnosticate cu această afecţiune, se vor confrunta inevitabil şi cu infertilitatea.

Menopauza prematură – tratament pentru ameliorarea simptomelor

Există terapii şi tratamente medicamentoase care pot ţin sub control anumite simptome. Acestea sunt:

  • Terapia cu hormoni – se prezintă sub diverse forme (pastile, plasturi, spray-uri transdermice, geluri, creme) sau  tratamentele hormonale locale vaginale.
  • Geluri, creme, lubrifianţi vaginali non-hormonali recomandaţi pentru a preveni uscăciunea vaginală.
  • Tehnologia reproducerii asistate – este o soluţie tot mai frecvent adoptată de femeile cu menopauză prematură care doresc să rămână însărcinate.  În această situaţie, embrionii concepuţi din ovocite donate şi sperma partenerului sunt implantaţi în uterul femeii, după o prealabilă pregătire hormonală.

Dr. Irina Oproiu semnalează faptul că „deşi  menopauza prematură este o afecţiune gravă, aceasta nu înseamnă sfârşitul feminităţii sau a împlinirii dorinţelor normale de a concepe. Fertilizarea în vitro, împreună cu un tratament hormonal adecvat, rămâne principalul sprijin pentru femeile cu acest diagnostic şi o soluţie tot mai des adoptată de acestea”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Irina Oproiu - Medic primar Obstetrică - Ginecologie
Dr. Irina Oproiu este Medic primar ginecolog, specialist FIV și Doctorand în domeniul fertilității. Competențe: Histeroscopie, Ecografie obstetricală și ginecologică Dr. Oproiu s-a alăturat echipei Gynera la începutul anului 2013 și realizează, cu succes, investigații și tratamente ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”