2 din 10 români nu știu că sunt hipertensivi

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, comunitatea medicală din România atrage atenția asupra importanței menținerii tensiunii arteriale sub control. La inițiativa Societății Române de Cardiologie a avut loc o dezbatere online la care au participat reputați medici specialiști.
  • Publicat:
2 din 10 români nu știu că sunt hipertensivi
Foto Shutterstock

Hipertensiunea arterială continuă să se numere printre afecțiunile cardiovasculare care afectează cel mai mult sănătatea românilor, numărând 62% dintre decesele cauzate de bolile cardiovasculare, aceasta determinând la rândul lor 60% din totalul deceselor din România.

Potrivit unei cercetări de opinie din 2021, românii înțeleg tot mai mult severitatea afecțiunii (8,4 pe o scară de la 1 la 10) și importanța măsurării tensiunii arteriale (o treime din respondenți spun că și-au măsurat-o în săptămâna anterioară).

Dar un procent important (41% sub 35 de ani și 29% peste 56 de ani) crede că odată tensiunea revenită la normal pacientul poate renunța la tratament. Mai puțin de 80% dintre toți respondenții cred că TA trebuie ținută constant sub control cu ajutorul tratamentului medicamentos. Îngrijorător este faptul că mai puțini pacienți români cu HTA decât acum doi ani (74%), dar mai mulți decât anul trecut (58%), și anume 63% urmează corect tratamentul prescris de medic.

Nu toți hipertensivii sunt diagnosticați

Specialiștii în cardiologie adaugă și faptul că 2 din 10 români nu știu că sunt hipertensivi și iată un procent impresionant de oameni care nu se tratează corespunzător, nu își mențin valorile tensionale în limitele corecte și se expun, în consecință, riscului unui deces ce ar fi putut fi prevenit.

Statisticile arată că în România controlul valorilor tensionale este sub optim, de numai 33%, acest aspect căpătând importanță nu numai în contextul dezvoltării unor afecțiuni severe dar acum și sub spectrul recentei amenințări a virusului Sars-CoV2. Societatea Română de Cardiologie consideră astfel că natura impactului și nevoia de informare pentru creșterea rapidă a acestui procent reclamă o intervenție concertată a întregii comunități medicale.

„Măsoară corect! Menține sub control! Pentru o viață mai lungă!”

De aceea, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, 6 societăți medicale din România, alături de autoritățile din sănătate și asociațiile de pacienți, aleg să transmită împreună, mai puternic, mesajul de conștientizare: „Măsoară corect! Menține sub control! Pentru o viață mai lungă!”

Venind în întâmpinarea nevoii de informare a românilor, pentru a contribui la creșterea conștientizării de către publicul larg a pericolului pe care îl reprezintă hipertensiunea arterială prin urmările severe pe care le poate determina, Societatea Română de Cardiologie derulează începând cu 2019 un program de informare asupra hipertensiunii arteriale: „Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!” Acesta cuprinde, între alte acțiuni de conștientizare, materiale de informare ce pot fi accesate pe www.cardioportal.ro și www.pentrucaasaspuneu.ro.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”