Cromul

Cromul este implicat în metabolismul glucidelor, lipidelor şi acizilor nucleici, intervenind în reglarea secreţiei de insulină. Acest mneral este benefic pentru persoanele care sufera de diabe şi ajuta la controlarea nivelului de zahar din sange.
Cromul

Cromul este implicat în metabolismul glucidelor, lipidelor şi acizilor nucleici, intervenind în reglarea secreţiei de insulină.  Acest mneral este benefic pentru persoanele care sufera de diabe şi ajuta la controlarea nivelului de zahar din sange.

Deficitul de crom se manifestă prin tulburări ale metabolismului glucidic şi lipidic, tulburări neurologice şi risc crescut de afecţiuni cardiace, ameţeli, transpiraţie rece, somnolenţă, dependenţă de dulciuri, sete excesivă.

Excesul de crom ar putea favoriza aparţia tulburărilor digestive şi poate duce la hipoglicemie, iar suplimentele luate în exces pot afecta ficatul, rinichii şi sistemul nervos.

Doza zilnică recomandată de crom este de:

  • 0,2 mcg pentru sugari între 0-6 luni,
  • 5,5 mcg pentru sugari între 7-12 luni,
  • 11 mcg pentru copii între 1-3 ani,
  • 15 mcg pentru copii între 4-8 ani,
  • 25 mcg pentru băieţi între 9-13 ani,
  • 21 mcg pentru fete între 9-13 ani,
  • 35 mcg pentru bărbaţi între 14-50 ani,
  • 24 mcg pentru adolescente,
  • 30 mcg pentru bărbaţi peste 5 de ani,
  • 25 mcg pentru femei între 19-50 de ani,
  • 20 mcg pentru femei peste 50 de ani,
  • 3 mcg pentru gravide şi 45 mg pentru femeile care alăptează.

Surse naturale de crom se găsesc în: drojdia de bere, piperul negru, produsele de carne, produsele lactate, ouă, ciuperci, prunele uscate, stafide, nuci, sparanghel, bere şi vin.

Clorul
Clorul