Senzația de înțepenire și durerea lombară: cauze și tratament

20.09.2020 | Rotaru Paula
Senzația de înțepenire și durerea lombară: cauze și tratament

Senzația de înțepenire și durerile din zona lombară produc un disconfort serios și chiar pot afecta desfășurarea activităților de zi cu zi. Există mai multe cauze potențiale ale durerilor lombare, inclusiv leziunile și artrita. Astfel, tratamentul vizează adesea gestionarea afecțiunii care stă la baza durerilor.

Există cazuri în care pot fi utilizate exerciții fizice speciale sau medicamente, dar și situații în care aceste metode pot fi combinate. În plus, oamenii pot adopta anumite măsuri ce au ca scop prevenirea rigidizării sau înțepenirii spatelui.

Acest articol are ca scop prezentarea cauzelor principale ce duc la dureri și senzație de înțepenire la nivelul zonei lombare. De asemenea, sunt prezentate opțiunile de tratament disponibile, dar și metodele prin care manifestările neplăcute pot fi prevenite.

Senzația de înțepenire: din ce cauză apare?

Structura spatelui este foarte complexă, fiind alcătuită din oase, articulații, mușchi și alte țesuturi importante. O persoană poate răni oricare dintre aceste componente, iar consecința poate consta în senzația de înțepenire a spatelui însoțită de dureri lombare.

Traumatismele cauzate de accidente rutiere, căderi sau accidente sportive provoacă uneori durere și rigiditate în partea inferioară a spatelui. În alte cazuri, leziunile pot să apară în timp ce o persoană îndeplinește o activitate de rutină sau o sarcină de zi cu zi.

Discurile herniate sau rupte pot produce dureri și senzații neplăcute la nivelul spatelui. Acestea se pot aplatiza, bomba sau chiar rupe, afectând funcția normală a coloanei vertebrale.

Radiculopatia poate avea aceleași efecte neplăcute. Această afecțiune reprezintă o leziune, compresie sau inflamație a rădăcinii nervului spinal.

În plus, entorsele și luxațiile pot fi caracterizate prin dureri lombare și senzație de înțepenire a spatelui.

Anomaliile scheletului, precum scolioza și lordoza, reprezintă alte cauze incriminate. De asemenea, sciatica poate fi o cauză frecventă a durerilor de spate, aceasta fiind o formă specială de radiculopatie.

Chiar și îngustarea coloanei vertebrale (stenoza spinală) poate duce la simptome neplăcute de acest tip, deoarece se formează o presiune suplimentară asupra nervilor și măduvei spinării.

Este important de știut că și petrecerea unor perioade îndelungate în poziții vicioase ar putea duce la senzația de înțepenire la nivelul spatelui. De asemenea, postura incorectă poate duce la durere și deformări ale coloanei vertebrale, motiv pentru care oamenii ar trebui să învețe să adopte posturi corecte la birou sau chiar în ortostatism.

Artrita este o afecțiune inflamatorie care afectează articulațiile din întregul corp, inclusiv de la nivelul spatelui. Așadar, persoanele cu artrită pot experimenta în unele cazuri dureri lombare și senzație de înțepenire sau rigidizare a spatelui.

Există și cazuri mai puțin obișnuite în care anumite afecțiuni pot provoca înțepenire și durere lombară. Tumorile și infecțiile sunt astfel de potențiale cauze.

De asemenea, sindromul de coadă de cal, litiaza renală și anevrismul de aortă sunt afecțiuni ce ar putea produce simptomele neplăcute amintite. În cazul anevrismului aortic abdominal, intervenția medicală este absolut necesară, deoarece este lezat principalul vas de sânge din cavitatea abdominală.

Pagina 1 din 4
Demența: hai să vorbim despre ea!
Demența: hai să vorbim despre ea!