Metoda veche care te scapă de durerile de spate și îți corectează postura

Află beneficiile și contraindicațiile celei mai vechi manevre fizice care te scapă de durerile de spate și îți corectează postura.
20.09.2020
Metoda veche care te scapă de durerile de spate și îți corectează postura
dureri de spate-postura

Multe joburi din ziua de azi ne țin pentru mult timp în fața calculatoarelor astfel că, în timp, coloana noastră are de suferit. De altfel, putem spune că postura este oglinda sănătății noastre. Putem s-o ajutăm intervenind la timp și corectând-o. În plus, putem apela la ajutor specializat.

Medicina de recuperare folosește o mare varietate de agenți fizici și metode terapeutice, cu scopul de a restabili echilibrul funcțional al organismului. Una dintre aceste metode terapeutice este elongația sau tracțiunea vertebrală, denumită și metoda de decompresie vertebrală.

Elongația vertebrală este o manevră fizică prin care are loc lărgirea temporară a spațiului dintre vertebre, urmărind degajarea discurilor intervertebrale. Mai exact, este vorba despre aplicarea unei forțe de tracțiune asupra țesuturilor, cu scopul de a întinde țesuturile moi (mușchi, tendoane, ligamente) și de a îndepărta suprafețele articulare, pentru a amorsa procese reparatorii locale. Vertebrele sunt legate între ele printr-un disc intervertebral, ce are rolul de a prelua eforturile de presiune la nivelul coloanei vertebrale. În condiții de efort fizic intens sau după o perioadă mai lungă de timp, discul intervertebral preia sarcina de apăsare, se micșorează și, crescând astfel presiunea la nivelul acestuia, se poate fragmenta și poate migra către rădăcina unui nerv spinal.

Cu toate că această metodă terapeutică de recuperare este destul de veche, fiind menționată și de Hipocrit în scrierile sale, aceasta nu se practică decât în puține locuri și nu este destul de răspândită. 

Ce afecțiuni ale coloanei pot beneficia de această terapie?

Elongațiile vertebrale sunt indicate, în special, în cazul durerilor lombare și cervicale subacute sau cronice de cauza discală (discopatii sau hernii de disc), musculoligamentară sau prin afectarea articulațiilor interapofizare posterioare, spune medicul balneolog Otilia Oprișan.

În cazul herniei de disc cervicală și lombară, deși se recomandă această terapie, totuși  aceasta nu se aplică în orice condiții și pentru orice tip de hernie. 

Beneficii și contraindicații ale elongațiilor

Există beneficii incontestabile ale elongației vertebrale. Elongația poate face coloana mai flexibilă, relaxează musculatura paravertebrală contractată, întinde ligamentele și le face mai flexibile, reduce subluxațiile care există în articulațiile interapofizare, crește hidratarea discului intervertebral și ameliorează microcirculația locală.

Contraindicațiile privesc afecțiuni ale coloanei vertebrale: osteoporoza, tumorile maligne și infecțiile vertebrale, discita (infecția discului intervertebral), fracturile spinale, cifoscolioze importante, boli inflamatorii vertebrale. Există și contraindicații care țin de alte afecțiuni interne precum: hipertensiune arterială necontrolată, insuficiență cardiacă, anevrisme, tulburări de ritm cardiac, afecțiuni ale arterelor carotide sau vertebrale, sarcină, afecțiuni abdominale și din sfera psihiatrică. De reținut: în toate cazurile, înainte de a aplica o procedură, sunt necesare consultul și recomandarea medicului specialist de recuperare.

Procedura de realizare a unei elongații vertebrale

Cea mai veche metodă de elongație constă în suspendarea corpului în aer printr-un sistem de chingi, sau ținerea corpului parțial în imersie în apă, folosind astfel ca forță de tracțiune propria greutate a corpului. În prezent, elongațiile se fac din poziția culcat, mult mai confortabil, pe o masă de tratament specială, dotată cu un segment mobil care se deplasează odată cu pacientul, anulând astfel forțele de frecare care apar între corpul pacientului și masă. Cu ajutorul unui dispozitiv special, computerizat se aplică forța de tracțiune. Acesta poate fi setat să tragă cu o anumită viteză, să facă pauze între etapele de tracțiune sau să țină forța de tracțiune constantă o anumită perioadă de timp, și să aplice tracțiunea pe o direcție anume, în funcție de necesitățile pacientului. Vorbim în acest caz despre un tratament personalizat, perfect adaptat problemei de tratat. Pe perioada terapiei, pacientul trebuie supravegheat permanent. Terapia poate fi oricând întreruptă dacă apar reacții neplăcute (amețeli, dureri de cap, mici ascensiuni tensionale sau atacuri de panică).

Cel mai nou articol Video:
Diana Stănculeanu, psihoterapeut: cum abordăm anxietatea prelungită