Îți amorțesc picioarele, te dor, sunt reci și umflate? Sunt semnale de alarmă că trebuie să iei măsuri URGENT!

  • Publicat:

Dacă ai picioarele umflate, amorțite, reci, dureroase la mers sau simți ca și cum te-ar arde, de vină poate fi claudicația, un simptom de îngustare sau blocaj al unei artere specific bolii arteriale periferice.

Ateroscleroza este una dintre principalele cauze ale acestei boli care se manifestă prin îngustarea sau blocarea arterelor. Aceasta reprezintă o acumulare de plăci dure care iau naștere din excesul de grăsimi, metaboliți celulari, calciu și fibrină în „căptușeala” interioară a unei artere.

Scăderea fluxului sanguin la mușchii gambei, coapsei sau feselor duce la apariția unor astfel de simptome la nivelul picioarelor. În cazul acesta este foarte important să îți monitorizezi starea de sănătate și să te adresezi medicului dacă simptomele persistă sau se gravează.

Claudicația este asociată cu un risc crescut de infarct sau accident vascular cerebral, motiv pentru care se impune necesitatea unei evaluări și a unui tratament prompt.

Ce semne îți dau picioarele când suferi de claudicație

Claudicația se manifestă în principal prin apariția durerii la mers care se ameliorează în repaus. I se spune adesea „claudicație intermitentă” datorită caracterului său temporar (simptomele apar și dispar).

Alte manifestări asociate cu reducerea fluxului sanguin la nivelul picioarelor sunt:

  • Senzație de arsură, furnicături, amorțeală, slăbiciune la nivelul gambei, coapselor, feselor
  • Picioare reci
  • Senzație de picioare grele, obosite la mers
  • Durere la nivelul coapselor, feselor
  • Absența părului de pe picioare
  • Piele lucioasă pe picioare, cu aspect marmorat, uneori cu ulcerații
  • Picioarele care se înroșesc atunci când sunt coborâte și palide la ridicare
  • Impotență în cazul bărbaților

Claudicația: din ce cauze apare, care sunt factorii de risc

Principala cauză a claudicației este ateroscleroza. La rândul ei, aceasta poate fi determinată de numeroși factori de risc, care includ:

Cum pot fi ameliorate simptomele claudicației

Unii factori de risc enumerați mai sus sunt modificabili, în sensul că pacientul poate lua anumite măsuri pentru a reduce astfel riscul de a se confrunta cu ateroscleroza, boala arterială periferică și claudicația.

De exemplu, pentru a reduce riscul acestor afecțiuni se recomandă renunțarea la fumat, scăderea în greutate, mișcarea zilnică și ținerea sub control a valorilor glicemiei, colesterolului, tensiunii arteriale.

Există și medicamente (aspirină, clopidogrel, ticlopidină etc.) care pot ajuta la subțirea sângelui, ameliorând astfel simptomele claudicației, însă acestea nu tratează cauza, ci doar efectul.

În consecință, dacă picioarele dau semne precum cele menționate anterior, programează o vizită la medic pentru un diagnostic precis și un tratament corespunzător.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”