Ce semne îți dă corpul când ai circulația deficitară. Boli care tulbură circulația sângelui

  • Publicat:

Circulația deficitară a sângelui este o problemă cu care se confruntă numeroase persoane. Printre semnele care pot indica faptul că ai circulația deficitară se numără senzația de amorțeală, durerea și furnicăturile la nivelul mâinilor și picioarelor.

Circulația deficitară în sine nu este o boală, ci mai degrabă un simptom ce ascunde diverse probleme de sănătate. Una dintre principalele cauze este lipsa de mișcare. Dar pot fi implicate și anumite afecțiuni mai severe, cum ar fi sindromul Raynaud, boala arterială periferică, diabetul sau cheagurile de sânge. Netratate, astfel de boli pot avansa, cauzând complicații grave.

Dacă observi unul sau mai multe dintre simptomele descrise mai jos, programează o consultație la medic pentru a afla care este cauza și ce este de făcut.

10 semne că ai circulația deficitară

Circulația proastă a sângelui poate da unele simptome specifice, cărora și se adaugă manifestările bolilor de bază. Astfel, printre cele mai frecvente simptome ale circulației deficitare se numără:

Cauzele circulației deficitare

Există mai multe posibile cauze pentru care te poți confrunta cu circulația deficitară.

Iată care sunt cele mai des întâlnite afecțiuni ce pot împiedica circulația normală a sângelui:

Boala arterială periferică

Această afecțiune determină îngustarea vaselor de sânge și este adesea asociată cu ateroscleroza, care predispune la rigidizarea arterelor. În consecință, circulația sângelui este deficitară, cu precădere la nivelul picioarelor, cauzând durere, amorțeală și furnicături.

Dacă nu este tratată cauza care a dus la circulația deficitară, respectiv boala arterială periferică/ateroscleroza, și nu sunt corectați factorii de risc (greutate ponderală excesivă, fumat, exces de colesterol în alimentație etc.), există un risc crescut de infarct sau accident vascular cerebral.

Cheaguri de sânge

Cheagurile de sânge se dezvoltă adesea în brațe sau picioare și pot duce la probleme grave de circulație a sângelui.

De asemenea, dacă un cheag de sânge se deplasează în organism, există un risc crescut să ajungă la organe vitale (inimă, plămâni, creier etc.) și să cauzeze probleme grave, chiar fatale, cum este AVC-ul.

Descoperite la timp, cheagurile de sânge pot fi tratate cu succes, înainte să provoace apariția complicațiilor.

Varice

Venele varicoase sunt localizate deseori pe picioare și duc la probleme cu circulația sângelui, precum și la apariția cheagurilor.

Riscul de a dezvolta varice ar putea fi transmis pe cale ereditară. Deci, dacă mama ta a avut varice, există un risc destul de mare să te confrunți și tu cu această problemă. De asemenea, obezitatea, sexul feminin și sedentarismul sunt factori majori de risc implicați în apariția acestei afecțiuni atât periculoasă pentru sănătate, cât și inestetică.

Diabet

Diabetul zaharat afectează nu doar valorile glicemiei, ci și circulația sângelui, mai ales în anumite zone ale corpului. Gambele, coapsele și fesele sunt cele mai afectate zone în care se manifestă simptomele circulației deficitare, mai ales în timpul efortului fizic.

De asemenea, trebuie menționat că pacienții cu diabet ar putea avea dificultăți în depistarea problemelor cu circulația sângelui. Asta se poate întâmpla din cauza unei complicații a diabetului, respectiv neuropatia diabetică. Aceasta este o disfuncție a nervilor periferici care poate diminua semnificativ senzațiile percepute la nivelul extremităților.

Totodată, diabetul scăpat de sub control crește riscul ateroscleroză, hipertensiune și diverse boli de inimă.

Obezitatea

Excesul ponderal pune o povară enormă asupra corpului și afectează cu precădere circulația sângelui. De asemenea, kilogramele în plus cresc riscul de varice, cheaguri de sânge și multe alte afecțiuni grave.

Sindromul Raynaud

Persoanele care se plâng frecvent că au mâinile și picioarele reci se pot confrunta cu o afecțiune numită sindromul Raynaud.

Această boală determină circulația deficitară a sângelui prin îngustarea arterelor de la nivelul mâinilor și degetelor de la picioare (degetele au o culoare deschisă, gălbuie, semn că nu circulă sângele corect).

Unele persoane pot prezenta simptome la nivelul buzelor, nasului, sfârcurilor sau urechilor.

Simptomele apar mai ales la femei, la persoanele care trăiesc în zone cu climă rece și în condiții stresante.

Diagnostic și tratament pentru circulația deficitară

Având în vedere că circulația deficitară a sângelui poate avea mai multe cauze, medicul poate solicita diverse teste și investigații pentru depistarea cu precizie a acesteia.

În afară de examenul clinic, medicul poate recomanda și următoarele:

  • un test de sânge pentru a detecta afecțiuni inflamatorii, cum ar fi boala Raynaud
  • măsurarea glicemiei
  • determinarea cantitativă a D-dimerilor pentru descoperirea unor eventuale cheaguri de sânge
  • ecografie
  • tomografie computerizată
  • test Doppler

Tratamentul circulației deficitare depinde de cauza care o provoacă. Metodele pot include:

  • purtarea de șosete de compresie pentru picioare dureroase, umflate
  • program de exerciții speciale pentru circulație recomandat de medic
  • administrare de insulină în caz de diabet
  • chirurgie cu laser sau operație endoscopică pentru varice
  • medicație pentru dizolvarea cheagurilor de sânge
  • blocanți alfa și blocanții canalelor de calciu pentru tratarea bolii Raynaud

Recomandări pentru îmbunătățirea circulației sângelui

Pentru a reduce riscul de a te confrunta cu circulația deficitară, ia în calcul respectarea următoarelor măsuri:

  • renunță la fumat – nicotina dăunează arterelor și îngroașă sângele
  • controlează-ți tensiunea arterială cel puțin o dată pe lună
  • mănâncă echilibrat – pune accentul pe fructe de pădure, cereale integrale, ciocolată neagră, ulei de măsline, avocado, legume, scorțișoară
  • bea mai multă apă, cel puțin 8 pahare pe zi
  • fă mișcare în fiecare zi – mers pe jos, pe bicicletă, înot, alergare, yoga, orice îți face plăcere
  • bea un ceai cald sau fă o baie relaxantă – căldura ajută la relaxarea și lărgirea arterelor, permițând astfel sângelui să circule către organe și țesuturi.

Surse:

https://vitalheartandvein.com/blog/symptoms-of-poor-circulation-in-the-body-vascular-issues/

https://www.cvmus.com/vascular-treatment/poor-circulation-treatment-and-causes

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322371

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322371#symptoms

https://www.healthline.com/health/poor-circulation-symptoms-causes#diagnosis

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”