Terapia în varice, explicată de dr. Ionuț Munteanu

Dr. Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie vasculară în cadrul Sanador, explică pe larg terapia eficace în varice, cea chirurgicală.

La ora actuală, se estimează că unul din 5 români este afectat de varice. Acestea sunt dilatații ale venelor de la nivelul membrelor inferior care se întâlnesc preponderent la femei. 80 la sută dintre persoanele afectate de varice sunt cele de sex feminin. Aceasta în timp ce 20 la sută dintre pacienții cu varice sunt bărbați.

Există o serie de cauze și factori de risc pentru apariția varicelor. „Varicele reprezintă vene din sistemul superficial care se dilată în anumite condiții. Din naștere, aceste vase sunt prevăzute cu un sistem valvular. Popular, vorbim despre niște supape, niște ecluze care unidirecționează sângele, de la periferie către inimă. Se consideră că o cauză principală este una genetică: ne putem naște fără acest sistem valvular sau acesta este insuficient, deci vorbim despre un factor ereditar” ne-a declarat în interviul video dr. Ionuț Munteanu, medic primar chirurgie vasculară în cadrul Spitalului Clinic Sanador din București.

Printre factorii de risc ai apariției varicelor se numără și sedentarismul, statul îndelung în picioare, obezitatea, și sarcinile multiple. Pacienții ajung să solicite sfatul medicului atunci când venele superficiale dilatate devin foarte vizibile și se confruntă cu dureri la nivelul gambelor, senzație de greutate, arsură, un disconfort care afectează calitatea vieții.

În ceea ce privește tratamentul pentru varice, soluția este cea chirurgicală și este explică de medicul Ionuț Munteanu: „La ora actuală, există multiple metode de tratament chirurgical, este o patologie în care s-a inovat foarte mult. Însă în toate studiile și ghidurile europene în vigoare, standardul de aur este chirurgia clasică. Este vorba despre întreruperea joncțiunii safeno-femurale, sub anestezie. Aceasta presupune o incizie mică în zona inghinală, care se închide estetic și nu se mai vede după două săptămâni. La acel nivel, se întrerup atât vena, dar și colateralele acestei vene”.

Puteți afla mai multe informații despre tratamentul chirurgical pentru varice și riscul neglijării acestora din interviul realizat cu medicul Ionuț Munteanu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ionuț Munteanu - Medic primar în Chirurgie Cardiovasculară
Dr. Ionuț Bogdan Munteanu este medic primar în Chirurgie Cardiovasculară la Spitalul Clinic SANADOR. Experiență 2003 - medic specialist chirurgie cardiacă și vase mari 2008 - medic primar chirurgie vasculară 1996 - 2000: Institutul C.C.Iliescu, Clinică de Chirurgie Cardiovasculară 2000 ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar în Chirurgie Cardiovasculară
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult