Intervenții urologice de mare precizie prin chirurgie robotică

  • Publicat:
  • Actualizat:
Intervenții urologice de mare precizie prin chirurgie robotică

Sistemul chirurgical robotic da Vinci Xi, aflat în portofoliul de echipamente medicale de elită al Spitalului Clinic SANADOR, permite realizarea cu succes a unor intervenții chirurgicale de mare complexitate.

Sistemul da Vinci Xi oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane, mai multă precizie, precum și o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă definiție, a câmpului operator.

Pentru pacient, beneficiile chirurgiei robotice includ o spitalizare scurtă, mai puține complicații (precum infecțiile), durere și sângerare reduse, recuperare rapidă, cicatrici mai mici și mai puțin vizibile, alături de o siguranță sporită prin acuratețea mai bună a actului chirurgical.

Avantajele chirurgiei robotice sunt precizia cu care se poate efectua intervenția, precum și facilitarea realizării suturilor. Brațele robotice adaugă un grad suplimentar de finețe, permițându-ne suturi de mare precizie. Pentru chirurgia robotică, este foarte importantă și experiența anterioară dobândită în chirurgia laparoscopică. De fapt, chirurgia robotică poate fi văzută ca o laparoscopie avansată, explică Conf. Dr. Constantin Gîngu, medic primar Urologie cu competențe în chirurgia laparoscopică și robotică, coordonatorul Departamentului de Chirurgie Urologică Oncologică și Reconstructivă din Spitalul Clinic SANADOR.

„În prostatectomia radicală pentru cancerul de prostată, chirurgia robotică ne oferă avantajul de a mări până la de zece ori câmpul operator, astfel încât gesturile operatorii sunt mai precise, facilitând anastomoza căii urinare și, foarte important, prezervarea sfincterului uretral și a bandeletelor neurovasculare, când tumorile sunt localizate la nivel prostatic. Astfel, se asigură recuperarea funcțională mai bună a continenței și a potenței”, a explicat Conf. Dr. Constantin Gîngu.

Alegerea tipului de intervenție – clasic, laparoscopic sau robotic – se face pe baza recomandării medicului, în funcție de extensia tumorală, respectând opțiunea pacientului informat.

O altă categorie de intervenții la care robotul este recomandat o constituie intervențiile reconstructive – pieloplastiile, reimplantările uretero-vezicale – la care suturile de finețe executate cu sistemul da Vinci asigură rezultate optime, evitând inciziile parietale, cu recuperarea rapidă a pacientului.

Cu ajutorul chirurgiei robotice pot fi abordate mai multe tipologii de intervenții chirurgicale din spectrul chirurgiei urologice oncologice și reconstructive: tumori renale pentru care există indicație de intervenție robotică, tumori de suprarenală, reconstrucția joncțiunii pielo-ureterale, leziuni ale ureterului, reimplantare uretero-vezicală. În prostatectomia radicală, cu o corectă selecționare a cazurilor, este recomandată de primă intenție chirurgia robotică.

Află mai mult despre intervențiile urologice abordate robotic la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Conf. Dr. Constantin Gîngu - Medic primar Urologie
Conf. Dr. Constantin Gîngu este doctor în științe medicale, medic primar Urologie, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă, Spitalul Clinic SANADOR. Dr. Constantin Gingu are titlurile de Conferentiar Universitar (Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân