Diferența dintre un infarct și un preinfarct. Durerea în piept, un indiciu important

Medicii explică modul în care poate fi făcută diferența dintre un infarct și un preinfarct, simptomele care trebuie să ne alarmeze. 
  • Publicat:
Diferența dintre un infarct și un preinfarct. Durerea în piept, un indiciu important
Foto: Shutterstock

Preinfarctul sau angina pectorală instabilă apare din cauza blocării parțiale sau complete a unei artere cu un cheag de sânge sau depozite de grăsime întărită (ateroscleroză). Cu cât blocajul este mai sever, cu atât riscul de producere a unui infarct miocardic este mai mare, deoarece inima nu primește sângele de care are nevoie și mușchiul cardiac moare. 

Iată cum poate fi făcută diferența dintre un infarct și un preinfarct, simptomele care trebuie să ne alarmeze. 

Durerea în piept – diferența dintre un infarct și un preinfarct

În fiecare zi, 40 de români mor din cauza infarctului, iar în lume, la fiecare 25 de secunde o persoană se confruntă cu un eveniment miocardic.

Potrivit medicilor, atât angina pectorală, cât și infarctul miocardic provoacă durere puternică în piept care nu poate fi trecută cu vederea.

Totuși, în cazul infarctului, durerea în piept se manifestă pe o perioadă mai lungă, de obicei peste 20 de minute. Și uneori semnele infarctului apar chiar și cu o lună înainte de producerea acestuia. 

De aceea este important să cunoști semnele infarctului și să nu întârzii vizita la medic dacă le observi.

Mulți dintre noi credem că semnele infarctului sunt intense și ușor de recunoscut, dar adevărul este că manifestările sunt destul de vagi și adesea pot fi puse pe seama oboselii sau anxietății. Din acest motiv infarctul miocardic este atât de periculos – pentru că semnele lui sunt ignorate și ajungem prea târziu la medic, când răul este deja făcut.

Ce trebuie să rețineți este că atât preinfarctul, cât și infarctul sunt urgențe medicale și nu trebuie ignorate, fiind necesar ajutor medical de specialitate!

Semne de infarct sau preinfarct 

În afară de durerea sau presiunea în piept apărută brusc, care poate radia în umărul stâng, mandibulă sau zona cervicală, alte semne ce pot indica o problemă gravă cu inima sunt:

  • lipsă de aer, respiraţie dificilă (dispnee)
  • amețeală
  • oboseală severă
  • transpirații reci
  • paloare
  • anxietate
  • teamă
  • amețeli
  • senzație de slăbiciune sau leșin
  • palpitații (bătăi neregulate ale inimii)
  • greață și vărsături

Sindromul coronarian acut poate fi prevenit în mare măsură prin reducerea factorilor de risc (fumat, sedentarism, stres, colesterol ridicat, hipertensiune, diabet etc.) și vizite regulate la medicul cardiolog.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân