Semne și simptome mai puțin evidente care arată că ai diabet!

Există câteva semne mai puțin evidente ale diabetului, care ar putea trece neobservate. Descoperă-le pentru o diagnosticare timpurie.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Semne și simptome mai puțin evidente care arată că ai diabet!

Majoritatea oamenilor sunt conștienți de semnele și simptomele evidente ale diabetului, cum ar fi urinarea frecventă, setea excesivă și senzația de oboseală. Cu toate acestea, există și alte semne mai puțin evidente ale diabetului, care ar putea trece neobservate.

Diabetul este o boală autoimună cronică ce afectează celulele producătoare de insulină din pancreas și apare atunci când nivelul de zahăr din sânge este prea mare.

Semne și simptome cărora trebuie să le acorzi o atenție sporită:

Oboseala

Diabetul poate induce stări de oboseală sau letargie, chiar și după o noapte de somn odihnitor. Iar asta se datorează faptului că organismul nu poate utiliza eficient glucoza din sânge ca sursă de energie.

Infecții frecvente

Persoanele cu diabet sunt mai susceptibile de a contracta infecții frecvente, cum ar fi infecțiile tractului urinar sau infecțiile fungice.

Nivelul ridicat de glucoză din sânge afectează capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecțiilor și atunci recurența lor foarte fi mai mare.

Probleme de vedere

Diabetul și implicit nivelul ridicat de zahăr din sânge are un impact negativ asupra retinei, ceea ce generează apariția diferitelor probleme de vedere, cum ar fi vederea încețoșată sau dublă.

Pierderea în greutate

Pierderea inexplicabilă în greutate poate fi un semn al diabetului de tip 1, în special în rândul copiilor și adolescenților.

Așa cum spuneam deja, organismul nu mai poate utiliza eficient glucoza din sânge ca sursă de energie și începe să ardă grăsimile și proteinele într-un ritm accelerat pentru a produce energia necesară.

Mâncărime și uscăciune a pielii

Persoanele cu diabet suferă, de asemenea, de uscăciune a pielii, dar și de mâncărimi la nivelul pielii de pe întreg corpul, în special în zona genitală.

De această reacție dermatologică este responsabil tot nivelul ridicat de glucoză din sânge care dezechilibrează și diminuează nivelul de umiditate al pielii.

Probleme de digestie

Printre altele, diabetul poate afecta sistemul digestiv, conducând la probleme cum ar fi constipația sau diaree; capacitatea intestinului de a funcționa normal scade în cazul pacienților care suferă de această boală cronică.

Identificarea acestor simptome mai puțin evidente sau care nu sunt neapărat corelate cu diabetul grăbește procesul de diagnosticare, iar în cazul diabetului un tratament adecvat face cu siguranță diferența mai ales în ceea ce privește calitatea vieții, prevenind complicațiile.

Citește și: Semnele neobișnuite ale diabetului. Ochii îți arată dacă ai probleme cu glicemia

Citește și: Diabet – cauze. Stresul major printre ele!

Citește și: Cum afectează diabetul pielea?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân