Diabet – cauze. Stresul major printre ele!

Supravegherea glicemiei și a cantității de zaharuri din dietă, respectarea tratamentului - condiții necesare pentru a păstra o sănătate optimă.
  • Publicat:
Diabet – cauze. Stresul major printre ele!
Stresul major poate declanșa chiar boli precum diabetul! Foto: Shutterstock

Una dintre problemele de sănătate la nivel mondial este cu siguranță diabetul zaharat. Conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății în lume, aproximativ 422 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet, majoritatea trăind în țări cu venituri mici și medii. Anual, 1,5 milioane de decese la nivel global se atribuie acestei afecțiuni. Din păcate, din cauza stilului de viață actual, prevalența diabetului a crescut constant în ultimii zeci de ani.

Verificarea valorilor glicemiei din sânge este recomandată la analizele de sânge uzuale. Spune-ți medicului dacă aveți în familiei rude de gradul 1 cu diabet.

Ce este diabetul zaharat?

Conform definiției medicale diabetul zaharat este o boală metabolică cronică ce apare atunci când insulina, produsă de pancreas, este în cantitate insuficientă sau când aceasta nu este folosită corespunzător – nu preia glucoza pentru a o introduce în celulă. ”În cazul pacienților cu diabet, glucoza rămâne în sânge având ca și corespondent în analizele de laborator creșterea glicemiei” explică dr. Laura Panait, medic de familie.

Tipuri de diabet

Diabetul zaharat, în funcție de mecanismul de producere poate fi de două tipuri:

  • Diabet zaharat de tip 1
  • Diabet zaharat de tip 2

Medicii mai diagnostichează la unele femei gravide diabet gestational. Această afecțiune apare în timpul sarcinii și necesită o atenție deosebită având în vedere, atât impactul asupra mamei, cât și asupra fătului.

Din ce cauze poate apărea diabetul?

Nici măcar astăzi, când medicina înregistrează progrese immense, în diabetul zaharat de tip 1, numit și insulinodependent, cauzele nu sunt pe deplin cunoscute. Însă există câțiva factorii de risc oficiali:

  • Factorii genetici (atenție dacă un membru al familiei diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1)
  • Boli ale pancreasului – intervenții chirurgicale, infecții
  • Pacienții cu boli autoimune – sunt o categorie de risc
  • Episoade de stres major – pot duce chiar la declanșarea diabetului

 

Și în cazul diabetului zaharat de tip 2 sunt implicați factori genetici, dar și alte afecțiuni.

  • Factori genetici
  • Dislipidemia (LDL colesterolul, Trigliceridele crescute)
  • Bolile cardiovasculare (atenție, chiar și hipertensiunea arterială)
  • Bolile psihice și neurologice (accidentul vascular cerebral, depresia)
  • Afecțiuni ale pancreasului (pancreatita)
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”