Menstruația la adolescente – când se reglează ciclul menstrual 

Menstruația le sperie pe multe fete când se instalează.
  • Publicat:
Menstruația la adolescente - când se reglează ciclul menstrual 
Când devine menstruația regulată la adolescente? Foto: Shutterstock

O bună informare asupra schimbărilor organismului uman specifice fiecărei vârste este vitală pentru păstrarea sănătății fizice și psihice ale adolescenților, copiilor, adulților. Unul dintre cele mai importante momente din viața unei femei este momentul apariției primei menstruații. În general, sângerarea vaginală cunoscută popular sub numele de ”ciclu” dar medical ca ”menstră” apare între 11 și 15 ani. Momentul apariției semnalează terminarea pubertății.

Însă nu este o regulă, unele fete au prima menstruație la 10 ani. ”Menstruația poate să varieze chiar de la 10 la 15 ani, fără a avea semnificație patologică” a explicat dr. Tatiana Popescu, medic de familie. La apariția menstruației nu este nevoie să se meargă la doctorul ginecolog în mod normal. Însă dacă sunt semne că ar putea exista o dereglare hormonală se impune control medical.

Părinții au rolul de a informa cu blândețe fetele despre schimbările care se produc o dată cu apariția ciclului

Deși foarte mulți ani, în România subiecte precum ciclul menstrual, viață sexuală au fost aproape absente în multe familii, iar fetele care experimentau pentru prima data menstra, se speriau foarte rău acum situația se schimbă în bine. Accesul la educația medicală, accesul la informații este mult mai la îndemână. Informarea corectă și în timp real despre schimbările specifice corpului uman la fiecare vârstă stau la bază păstrării sănătății fizice și psihice.

Ce este ciclul menstrual?

Ciclul menstrual este toată perioada în care se produce un nou ovul de către ovare în scopul fecundării. Dacă nu se instalează o sarcină (ovulul nu este fecundat de un spermatozoid), urmează menstra, sângerarea.

Când devine menstruația regulată la adolescente?

Ciclul menstrual este un proces lunar, iar sângerarea se produce în mod normal la fiecare 28 de zile (în medie). Însă în cazul fetelor la care abia s-a instalat ciclul menstrual nu va fi regulat de la început. ”Datorită transformărilor hormonale din perioada pubertății este foarte probabil ca ciclul menstrual să nu fie stabil încă de la început, iar aceste dereglari pot după până 2, chiar 3 ani” a mai explicat dr. Tatiana Popescu. Monitorizare ultimelor menstruații cu ajutorul unui calendar sau a unei aplicații pe telefonul mobil este de ajutor. De asemenea, și absorbante avute la îndemână vor face ușura acceptarea ciclului menstrual ca parte din normalitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân