Vitamina E și importanța acesteia în organism

  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitamina E și importanța acesteia în organism
Sursa foto: shutterstock

Vitamina E este o vitamină solubilă care, potrivit specialiștilor, acționează ca un antioxidant puternic pentru a proteja celulele de deteriorarea cauzată de radicalii liberi, fiind totodată implicată și în funcția imunitară. Iată care sunt cele mai bune surse de vitamina E, dar și de ce trebuie să o consumăm cât mai des!

Vitamina E: surse, importanța acesteia în organism

Printre cele mai importante surse de vitamina E se numără și:

Semințele de floarea soarelui

Semințele de floarea soarelui sunt o sursă bogată de minerale precum fier, zinc și seleniu, minerale esențiale pentru numeroase funcții enzimatice. De asemenea, sunt bogate în vitamina E.

Dovleacul

Pulpa dulce și cremoasa a dovleacului este plină de vitamina E și de antioxidanți precum betacarotenul, care susține sănătatea oculară.

Brocolli

Această legume cruciferă este bogată in fier, calciu și fibre prebiotice, care hrănesc bacteriile bune din organism. Un bol de broccoli gătit oferă o cantitate generoasă de vitamina E.

Avocado

Fructul de avocado este iubit pentru gustul sau delicios, dar și pentru conținutul ridicat de potasiu și grăsimi sănătoase. Mai mult, acesta este bogat în vitamina E: un singur fruct acoperă necesarul zilnic de vitamina E pentru organism.

Spanacul

Spanacul este probabil cel mai cunoscut pentru aportul sau ridicat de fier, și o sursă excelentă de nutrienți esențiali, cum sunt proteinele, calciul, vitamina A, E și G.

Citește și: 6 alimente bogate în Vitamina E care să nu lipsească de la masă

De ce este atât de importantă vitamina E pentru sănătate?

Vitamina E aduce beneficii multiple organismului nostru. Iată câteva dintre ele!

  • Vitamina E susține sănătatea inimii
  • Vitamina E menține sănătatea oculară; găsită în rețină, vitamina E poate proteja împotriva daunelor oxidative
  • Vitamina E joacă un rol deosebit de important și în funcția imunitară, stimulând sistemul imunitare să funcționeze optim
  • Vitamina E susține sănătatea pielii, protejând-o împotriva radicalilor liberi

Citește și: Vitamina E – Efectele uimitoare asupra tenului

Concluzie

Important! Deficitul de vitamina E poate provoca leziuni la nivelul fibrelor nervoase și musculare, care duc la senzația de amorțeală la nivelul brațelor și picioarelor, pierderea controlului mișcărilor corporale, slăbiciune musculară și probleme de vedere. De asemenea, deficitul de vitamina E duce la slăbirea sistemului imunitar. Și deși deficitul de vitamina E este rar întâlnit, îndeplinirea cerințelor zilnice este deosebit de importantă pentru menținerea sănătății și prevenirea și tratarea bolilor.

Citește și: Deficitul de vitamina E: cauze, simptome, tratament

Surse: Harvard, HealthLine, Mayo Clinic

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân