Vitamina E – Efectele uimitoare asupra tenului

Vitamina E, cunoscută și sub denumirea de tocoferol, este un antioxidant produs natural de către corpul nostru.
  • Publicat:
Vitamina E - Efectele uimitoare asupra tenului
Foto: profimedia / Vitamina E - Efectele uimitoare asupra tenului

În general, vitaminele sunt importante pentru menținerea sănătoasă a întregului organism, dar și pentru beneficiile pe care le are asupra tenului. Printre numeroasele vitamine care se află în compoziția produselor cosmetice se află și vitamina E, vitamină care contribuie la păstrarea îndelungată a frumuseții tenului .

Nu este de mirare faptul că alimentația joacă un rol deosebit de important în aspectul tenului nostru, însă dacă dorim rezultate cât mai rapide și de durată trebuie să introducem produsele potrivite de îngrijire a tenului, dar și vitaminele corespunzătoare.

Ce este vitamina E?

Vitamina E, cunoscută și sub denumirea de tocoferol, este un antioxidant produs natural de către corpul nostru. De asemenea, această vitamină nu ezită să apară în majoritatea listelor de ingrediente ale produselor de skincare. Această vitamină este introdusă deseori cu scopul de a ne proteja împotriva efectelor cauzate de mediul înconjurător precum poluarea, împotriva expunerilor la soare sau la radiațile UV.

Vitamina E este deseori plasată pe lista de ingrediente lângă vitamina C, iar acest lucru nu este întâmplător. Conform Women’s Health, atât vitamina E, cât și vitamina C prezintă asemănări și mai important de atât, prezente în același produs, acestea acționează de minune împotriva expunerii la pericolele și microorganismele din mediul înconjurător.

Care sunt beneficiile aduse tenului?

Fiind un antioxidant, această vitamină combate aspectul  de piele deteriorată, iar plusul pe care îl are comparativ cu alți antioxidanți este reprezentat de puterea de hidratare și capacitățile sale atât de absorbție a apei în piele, cât și de reținere a acesteia.

Pe lângă menținerea sănătoasă a aspectului tenului, vitamina E este de mare ajutor în stimularea circulației sângelui și a producției de colagen, ținând la distanță eventualele iritații și controlând producția de sebum de la nivelul tenului.

Este foarte important de știut faptul că produsele ce conțin această vitamină sunt mult mai de ajutor la hidratarea pielii comparativ cu produsele din componența cărora această vitamină lipsește. Hidratează intens pielea uscată datorită reținerii îndelungată a umidității de la nivelul celulelor pielii.

Vitamina E mai aduce beneficii în ceea ce privește estomparea ridurilor. Datorită proprietăților sale, aplicată direct pe zonele cu riduri poate face minuni și poate preveni apariția altora. Pe lângă estomparea ridurilor, vitamina E reușește să aducă strălucire tenului prin reducerea semnificativă a petelor cauzate de îmbătrânirea tenului.

Cum se folosește pe ten în funcție de formele în care vitamina E se găsește?

Pe lângă multitudinea de alimente (migdale, nuci, semințe, avocado, papaya sau spanac) din care putem extrage sub formă naturală vitamina E și nu numai, aceasta se găsește și sub diferite forme precum capsule, suplimente sau ingredient activ prezent în diferite produse de îngrijirea a tenului.

Vitamina E sub formă de capsule pentru ten

Din capsulele de vitamina E se poate extrage un ulei care se recomandă a fi folosit seara, înainte de culcare, din cauza texturii sale grase. Se aplică uleiul de vitamina E direct pe zona dorită, prin masarea zonei cu ajutorul mișcărilor circulare și blânde. Se va lăsa uleiul să acționeze pe tot parcursul nopții, iar dis de dimineată se va îndepărta prin spălarea corectă a feței sau cu ajutorul apei micelare.

Vitamina E sub formă de suplimente

Atunci când ne dorim să introducem în organismul nostru vitamina sub formă de suplimente, este necesară cunoașterea a două aspecte esențiale:

∙ Cantitatea de vitamina E

Conținutul de vitamina E din suplimentele alimentare ce conțin mai multe vitamine este de aproximativ 13,5 mg, în timp ce suplimentele ce conțin strict vitamina E prezintă un conținut de 67 mg. Pentru identificarea cantității necesare de vitamină de care corpul are nevoie este necesară o convorbire cu un medical specialist.

∙ Forma vitaminei E

Vitamina E este denumirea a opt compuși, fiecare cu un nivel diferit de activitate pentru organismul nostru.

Vitamina E întâlnită în produsele de skincare

Această vitamină este una dintre cele mai întâlnite în produsele de îngrijire facială și de cele mai multe ori în cremele faciale. Este ingredientul minune din aceste produse datorită rolului său antioxidant pentru uleiurile din compoziție.

Cum ar trebui adăugată în ruțina de skincare?

Vitamina E este un ingredient care se combină de minune cu vitamina C. Astfel, pentru ca rezultatele să fie la nivelul așteptărilor, este recomandată achiziționarea acelor produse care să conțină atât vitamina E, cât și vitamina C. Serurile sau cremele ce conțin această vitamină se recomandă a fi utilizate dimineața, pentru a oferi o prospețime aparte tenului și pentru a-l lumina. Pentru beneficii maxime, aplică la final o cremă cu protecție solară și reduce în acest mod orice posibil risc.

Chiar dacă nu ești sigur de rutina de îngrijire pe care dorești să o parcurgi, este suficient să-ți cunoști tipul de ten pentru a decide dacă includerea vitaminei E este esențială sau nu. Acest ingredient. De obicei, vitamina E nu este neapărat benefică pentru tenul foarte sensibil, foarte uleios sau cu tendințe acneice.

Posibile reacții adverse

Supradova de vitamin E prin alimentație poate apărea foarte rar, însă supravitaminoza cu această vitamina prin utilizarea de suplimente alimentare poate provoca apariția anumitor probleme de sănătate precum coagularea sângelui sau stoparea procesului natural de cicatrizare a rănilor de la nivelul pielii. Printre alte simptome care pot apărea în urma unei supradoze de vitamina E din cauza suplimetelor alimentare sunt amețelile, dureri de cap sau stări de greață. În cele mai rele cazuri, o supradoză de acest tip poate provoca sângerări la nivelul creierului.

În cazul persoanelor alergice la vitamina E, acestea pot întâlni disconfort asociat cu mâncărime și iritații la contactul direct dintre aceasta vitamin cu pielea.

Alte posibile efecte adverse provocate de utilizarea vitaminei E:

∙ Diaree

∙ Stări de amețeală și leșin

∙ Dureri de cap

∙ Stări de greață

∙ Simptome asemănătoare gripei

∙ Tensiune crescută în cazul femeilor însărcinate

∙ Risc de tuberculoză

∙ Riscul unui atac cerebral

∙ Apariția afecțiunilor cardiace

Dureri de stomac

∙ Disfuncții sexuale etc.

Surse:

Women’s Health – https://www.womenshealthmag.com/beauty/g39906471/vitamin-e-skin-benefits/

allure – https://www.allure.com/story/vitamin-e-skin-care

good-routine – https://good-routine.com/blogs/the-good-place/vitamina-e

secome – https://www.secom.ro/blogs/ghidul-secom/vitamina-e-beneficii-doza-recomandata-si-rolul-acesteia-pentru-sanatate

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân