Ai fost diagnosticat cu diabet? Vezi dacă mai poți mânca fructe

Glicemia poate fi monitorizată astfel: de către personal medical: puncție venoasă (glicemie, hemoglobină glicozilată), de către pacient: testare din sângele capilar.
  • Publicat:
Ai fost diagnosticat cu diabet? Vezi dacă mai poți mânca fructe
Mai pot diabeticii să mănânce fructe? foto Pexels.com

Pe tot globul pământesc una dintre bolile cele mai prezente este diabetul. Dacă acum câteva decenii, diabetul era considerat strict o boală a bătrânilor, din păcate vârsta la care se poate instala diabetul zaharat a scăzut vertiginous. Chiar și copii sub vârsta de 3 ani sunt diagnosticați astăzi cu diabet zahar, dar media de vârstă la copiii care primesc acest diagnostic este de 6 ani.

Conform definiției, diabetul zaharat este o boală metabolică, cronică ce se instalează atunci când insulina, produsă de pancreas nu este în cantitate suficientă. Sau insulina nu este folosită corespunzător – nu preia glucoza pentru a o introduce în celulă. Glucoza rămâne în sânge având ca și corespondent în analizele de laborator creșterea glicemiei.

Din ce cauze s-ar putea instala diabetul?

Deși se studiază foarte mult această afecțiune cronică, cauzele pentru care apare nu sunt pe deplin cunoscute. În diabetul zaharat de tip 1, numit și insulinodependent, factorii de risc care favorizează declanșarea bolii sunt: transmitere pe cale genetică a predispoziției, boli ale pancreasului, stres la un nivel ridicat pe perioade mari de timp, boli autoimune.

În cazul diabetului de tip 2 sunt alți factori de risc pe lângă cei genetici precum: dislipidemia, bolile de inimă, hipertensiunea arterială, depresia, afecțiuni ale pancreasului.

Dieta are un rol foarte important în cazul pacienților cu diabet pe lângă medicația specifică

”Este bine să fie evitate alimentele procesate, tip fast food, grăsimile saturate, băuturile carbogazoase, energizante, sucurile cu conținut ridicat de zahăr” a explicat dr. Laura Panait, medic de familie. Una dintre grijile pacienților cu diabet este legată de consumul de fructe. Circulă mituri precum că diabeticii nu au voie să mai consume fructe.

Fructele sunt recomandate diabeticilor?

”Fructele fac parte din categoria carbohidraților sănătoși. Sunt indicate în alimentația pacientului diabetic dar în anumite condiții. Este importantă cantitate și indicele glicemic. De exemplu, fructe cu indice glicemic scăzut: căpșuni, zmeură, afine, cireșe, portocale, grepfrut, kiwi, prune” a mai completat dr. Laura Panait. Iată ce fructe ar mai putea fi o alternative în cazul pacienților cu diabet: pepene galben, nectarine. Acestea fructe au indice glicemic mediu. Mare atenție la fructele cu indice glicemic ridicat: struguri, ananas, mango, stafide.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân